Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015

Σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Με λιτό περιεχόμενο και σε έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα ολοκληρώθηκαν οι επίσημες εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος, στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, το Δήμο Έδεσσας και τους Προσφυγικούς Συλλόγους και Σωματεία της Πέλλας.Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου, η Αντιδήμαρχος κα. Μαρία Βλάχου-Κατσάρα, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Έδεσσας Πέτρος Γαλανός, δημοτικοί σύμβουλοι, οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές, οι εφεδροπολεμικές και αντιστασιακές οργανώσεις, εκπρόσωποι όλων των τοπικών κοινωνικών και παραγωγικών φορέων και πολλοί πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για εθνική ομοψυχία και στοχασμό στα τραγικά γεγονότα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την πραγματοποίηση επιμνημόσυνης δέησης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας όπου πραγματοποιήθηκε και ομιλία με το ιστορικό της ημέρας από την κα. Νανά Διαμαντή, Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Πέλλας «Η Μπίγα». Η κα. Διαμαντή τόνισε ότι η 14η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα μνήμης για αυτούς που χάθηκαν αλλά και γι’ αυτούς που άντεξαν, αναδεικνύοντας το μεγαλείο των Ελλήνων.

Ακολούθησε η απότιση φόρου τιμής στους πεσόντες και τα θύματα της Γενοκτονίας στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού. Στο χώρο του μνημείου, μετά από την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, ο ποιητής Κωνσταντίνος Χασαπίδης απήγγειλε ένα ποίημα που έγραψε σχετικό με τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής. Ο λαϊκός ποιητής μίλησε για αλησμόνητες μνήμες, πρόσωπα και γεγονότα και για την ανάγκη για δικαίωση που θα έρθει μέσα από τον προσωπικό αγώνα των Ελλήνων.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την κατάθεση στεφανιών, την τήρηση σιγής ενός λεπτού προς τιμή των πεσόντων και αγωνιστών και ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τους στρατιώτες και όλους τους παραβρισκόμενους.

Αξίζει να σημειωθεί η σύσσωμη παρουσία των Προσφυγικών Συλλόγων και Σωματείων, από όλη την Π.Ε. Πέλλας, μαζί με τον ιστορικό Φιλοπρόοδο Πολιτιστικό Σύλλογο της Έδεσσας «Μέγα Αλέξανδρο».  

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, σε δήλωσή του αναφέρει: «Οι αγώνες και οι θυσίες των προγόνων μας, μας εμπνέουν και μας παρακινούν. Οι Έλληνες έχουν αποδείξει, με το μεγαλείο της ψυχής τους, ότι γνωρίζουν να αγωνίζονται και να δημιουργούν ξανά, με τα χέρια τους και το μυαλό τους, την ελπίδα. Η κρίση των τελευταίων χρόνων έχει αναδείξει την αξία της ομοψυχίας και αλληλεγγύης που, μαζί με τις πατροπαράδοτες αξίες και παραδόσεις, καθιστούν την ελληνική φυλή ακατάβλητη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.