Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014

Εκλογές ανάδειξης αιρετών αντιπροσώπων στο ΠΥΣΔΕ Πέλλας

Συναδέλφισσα,συνάδελφε
Ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων μας στα υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΔΕ-ΑΠΥΣΔΕ-ΚΥΣΔΕ ) και δεδομένης της μεμονωμένης υποψηφιότητάς μου για το ΠΥΣΔΕ ν. Πέλλας, αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σου προκειμένου να την υποστηρίξω εξηγώντας σου όμως κυρίως τον μεμονωμένο χαρακτήρα της.


   Σ' ένα συλλογικό όργανο διοίκησης και λήψης αποφάσεων όπως είναι το ΠΥΣΔΕ, η κριτική ικανότητα, η αμεροληψία, η αποφασιστικότητα και το πνεύμα συνεργασίας είναι ορισμένα από τα ατομικά χαρακτηριστικά που για αυτονόητους λόγους πρέπει να διαθέτουν τα μέλη του. Δεν είναι όμως επαρκή προσόντα. Τα αιρετά μέλη χρειάζεται να διαθέτουν στέρεη ιδεολογική συγκρότηση και παράλληλα καθαρές και διακηρυγμένες πολιτικές θέσεις.                                                                                                                                                                  
Εξηγούμαι: Και βέβαια το ΠΥΣΔΕ δεν είναι πεδίο "συνδικαλιστικής δράσης". Είναι όμως  ένα θεσμικό όργανο στο οποίο μπορούμε και επιβάλλεται με τους αιρετούς εκπροσώπους μας ν' αντισταθούμε στη επιχειρούμενη ιδεολογική χειραγώγηση, στην ηθική ταπείνωση και στην κατεδάφιση των εργασιακών μας σχέσεων.

Ποιος αλήθεια είναι ο στόχος της αξιολόγησης όταν δε γίνεται λόγος για σοβαρή επιμόρφωση; Το νέο πειθαρχικό δίκαιο προασπίζει τη δικαιοσύνη ή σκορπά το φόβο; Οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες ποιας αξιολόγησης εκπαιδευτικών δομών ήταν απόρροια και ποιο δημοσιονομικό όφελος επέφεραν; Τα προϊόντα και συνάμα εργαλεία της διαφθοράς και της διαπλοκής, της ευνοιοκρατίας και του νεποτισμού, της εξάρτησης και της συναλλαγής κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να ακυρώσουν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις γενεών και δεκαετιών καταγγέλοντάς τα ως προνόμια. Στο όνομα μιας νεοφιλελεύθερης ιδεοληπτικής μανίας μεταρρυθμίζουν αποδομώντας τα κοινωνικά αγαθά, εκσυγχρονίζουν με ό,τι πιο αναχρονιστικές και παλαιοκομματικές τακτικές διαθέτουν, αντιμάχονται το λαϊκισμό αναπαράγοντάς τον με πανίσχυρους μηχανισμούς προπαγάνδας. Κι εμείς . . .

Εμείς ως πολίτες και ακόμη εργαζόμενοι επιμένουμε σε νοοτροπίες και τακτικές που μιμούνται αυτές που δήθεν κατακρίνουμε. Ενσωματωμένοι όμως σ΄αυτές τις νομιμοποιούμε και τις αναπαράγουμε. Παραμένουμε κατακερματισμένοι επικαλούμενοι θολές ιδεολογικές αρχές και θέσεις. Συγκροτούμε "συνδικαλιστικές παρατάξεις" ως ευκαιριακούς εκλογικούς μηχανισμούς για τη στέγαση ετερόκλητων πολιτικών συνειδήσεων, προσωπικών στοχεύσεων και ενίοτε κομματικών σκοπιμοτήτων. Αρνούμαστε την ενότητα και υπονομεύουμε τη συλλογικότητά μας για να διατηρήσουμε το ζωτικό μας χώρο σε περιβάλλον χαοτικό. Και όσοι από μας έχουν το ταλέντο κλείνουν πονηρά και το μάτι στο "κατάπτυστο" κατά τ' άλλα πελατειακό σύστημα.

 Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Δεν ανήκω ούτε στη κατηγορία των "καθ' έξιν" υποψηφίων, ούτε πολύ περισσότερο βέβαια σ' αυτή των "μονίμων και αναντικατάστατων" εκπροσώπων μας.
Μετά από ένα σύντομο πέρασμα (1996-2001) από  αυτό που κάποτε αποκαλούσαμε "μάχιμο συνδικαλισμό" αποστασιοποιήθηκα παραιτούμενος από τη θέση του εκλεγμένου με την τότε Α.Σ.Κ.Κ. γραμματέα της Α΄ΕΛΜΕ Πέλλας αρνούμενος έτσι την ενσωμάτωση στην ήδη από τότε παγιωμένη παθογένεια που περιέγραψα.

Σήμερα όμως η ιδέα ότι η εξουσία επιχαίρει πάνω από το φάντασμα της συλλογικότητας μας με εξοργίζει και ενοχοποιεί τις αναστολές και τους ενδοιασμούς που με αποτρέπουν από μια ακόμη προσπάθεια . . .

Ένα λοιπόν ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψηφίων που δεν υποστηρίζουν βέβαια με τη συνδικαλιστική τους δράση τις καταστροφικές για όλους μας πολιτικές της συγκυβέρνησης ή που δε διεκδικούν εμμονικά τα αποκλειστικά δικαιώματα των "αγώνων των εργαζομένων", δεν συγκροτήθηκε ούτε και τώρα. Κρίμα! Γιατί άραγε;

Πάντως σε ό,τι με αφορά ύστερα από εικοσιτέσσερα χρόνια εργασίας μέσα στην τάξη νιώθω ώριμος και ικανός να αναλάβω την ευθύνη της εκπροσώπησής σου στο ΠΥΣΔΕ, η σύνθεση του οποίου δεν έχει την ανάγκη δύο επιπλέον διευθυντών σχολείων ως αιρετών πέραν των διορισμένων ως μελών του σύμφωνα με το νόμο.  

 Έτσι λοιπόν προέκυψε η μεμονωμένη υποψηφιότητά μου για μια από τις θέσεις των αιρετών και με την ελπίδα ότι δεν θα αποδειχτεί στην εξέλιξή της και μοναχική σου ζητώ να την εμπιστευθείς και να τη στηρίξεις.

Ζητώντας τη στήριξή σου δεσμεύομαι μόνο για την προσπάθειά  να διατηρήσω την ακεραιότητα της πολιτικής μου ηθικής και της αξιοπρέπειάς μου ως εργαζόμενου. Για τα υπόλοιπα, ίσως και τα πιο σημαντικά θα επανέλθω σύντομα. Άλλωστε ελπίζω να τα πούμε και από κοντά αν καταφέρω να επισκεφτώ το σύλλογό σου.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Δημήτρης Κλείτσας
Φιλόλογος - 2ο ΓΕΛ Έδεσσας
dimklitsas@gmail.com / τηλ.6977413428

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.