Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014

Σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα οι εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος

Σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα, με τη συμμετοχή σύσσωμων των πολιτικών αρχών και των προσφυγικών συλλόγων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς  Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.


Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, του Δήμου Έδεσσας και όλων των Μικρασιατικών και Προσφυγικών Συλλόγων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Το απόγευμα του Σαββάτου, στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στην Έδεσσα, πραγματοποιήθηκε μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή. Η εκδήλωση παρουσίασε  τα ιστορικά γεγονότα με ειδικότερη θεματική τα «100 χρόνια από την έναρξη των διωγμών» και, επίσης, περιλάμβανε χορευτικά και μουσικά δρώμενα αναδεικνύοντας τη σημαντική πολιτιστική παράδοση του μικρασιατικού ελληνισμού.

Το Πρόγραμμα των επίσημων εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της Ύψωσης του Τίμιου Σταυρού. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Στρατηγός της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Δημήτριος Αλεβίζος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έδεσσας Ζώης Γιώτης, οι Πρόεδροι και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Προσφυγικών Συλλόγων, εκπρόσωποι λοιπών στρατιωτικών και πολιτικών αρχών και πλήθος κόσμου.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Σκέπης και ομιλία από την Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Π.Ε. Πέλλας «Η Μπίγα» Δρ. Ιωάννα Διαμαντή. Η κα. Διαμαντή αναφέρθηκε σε πολλές άγνωστες πτυχές της ιστορίας των διωγμών, τις τραγικές τους διαστάσεις και επισήμανε ότι η «μη γνώση της ιστορίας μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να τη ξαναβιώσουμε ως εφιάλτη».

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο Προσφυγικού Πολιτισμού, κατάθεση στεφανιών, τέλεση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη των θυμάτων και ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τους παραβρισκόμενους.

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρει: «Τιμούμε τη μνήμη των προγόνων μας, θυμάτων και αγωνιστών της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η ιστορία των διωγμών και οι εξελίξεις της υποδοχής των προσφύγων στη μητέρα Ελλάδα δείχνουν τη μεγάλη αντοχή του Ελληνισμού, τη δύναμή του για αναγέννηση και δημιουργία και μας δίνουν ελπίδα και πίστη για το μέλλον».

Ο κ. Θεοδωρίδης παραβρέθηκε επίσης στις εκδηλώσεις για την εκτέλεση των 120 πατριωτών στα Γιαννιτσά από τους Γερμανούς κατακτητές στις 14 Σεπτεμβρίου 1944, στον Ομαδικό Τάφο των Γιαννιτσών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.