Τρίτη, 30 Απριλίου 2013

Έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης κειμηλίων Βαλκανικών Πολέμων στα Γιαννιτσά

Τα εγκαίνια της Κινητής Περιοδικής Έκθεσης με τίτλο «Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας- Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913» και της  έκθεσης βιβλίου «Τίτλοι Ιστορίας και Απελευθέρωσης», πραγματοποιήθηκαν το...

περασμένο Σάββατο 27 Απριλίου 2013, στις 7.30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, από τον  Δήμαρχο Πέλλας κ. Γρηγόριο Στάμκο και τον Υπουργό Μακεδονίας - Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου.

Να σημειωθεί ότι οι δύο εκθέσεις, στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας, θα διαρκέσουν έως στις 17 Μαϊου 2013 και θα είναι ανοιχτές για το κοινό.

Οι επισκέπτες τους μπορούν να δουν για πρώτη φορά από κοντά αδημοσίευτο υλικό από κείμενα, φωτογραφίες, κειμήλια του ελληνικού στρατού και των άλλων στρατιωτικών δυνάμεων που πήραν μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους. Μεταξύ άλλων εκτίθενται στρατιωτικές στολές της εποχής μαζί με τα εξαρτήματά τους, ξίφη, ξιφολόγχες, παράσημα, αναμνηστικά διπλώματα και λοιπά ενθυμήματα των Βαλκανικών Πολέμων.

Ο Δήμαρχος Πέλλας
«Η σημερινή έκθεση κειμηλίων έχει στόχο να λειτουργήσει ως μάθημα ιστορικής μνήμης για τις νεότερες γενιές», σημείωσε ο δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, προσθέτοντας: «Η αγάπη για την πατρίδα δεν δηλώνεται ποτέ εκ του ασφαλούς. Αποδεικνύεται στα δύσκολα, στα πενιχρά, στην περίσταση που απαιτείται η προσωπική υπέρβαση. Αυτό αναγνωρίζουμε στους ήρωες στρατιώτες και αξιωματικούς της Μάχης των Γιαννιτσών η οποία  φέρει πολύσημο χαρακτήρα. Υπερβαίνει τον χαρακτήρα του στρατιωτικού γεγονότος και απαιτεί πολλαπλή ανάλυση».
Στη συνέχεια ο κ. Στάμκος, κάνοντας μια σύνδεση του ιστορικού παρελθόντος με το  παρόν τόνισε: «Κάθε φορά λοιπόν που ο φόβος καλύπτει τη σκέψη και τις επιλογές μας, η τόλμη των ελλήνων στρατιωτών γίνεται οδηγός στα σύγχρονα διλλήματα. Θα ήθελα να επισημάνω την δυσκολία του να διατηρήσουμε την ιστορία μας ζωντανή. Ο χρόνος που περνά γίνεται εχθρός της Μνήμης. Λησμονούμε και -δυστυχώς- λησμονούμε τα σημαντικά. Και σ΄ αυτή την δυσμένεια η σύγχρονη πολιτιστική διαχείριση μπορεί να παίξει θετικότατο ρόλο αναζητώντας την δημιουργική σχέση με το ιστορικό παρελθόν, αυτή που ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται αφού παρατηρεί τα εκθέματα της παρούσας έκθεσης».
Στη συνέχεια ο δήμαρχος Πέλλας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Υ.ΜΑ-Θ. κ. Θόδωρο Καράογλου για την συνεργασία που είχαν προκειμένου να διοργανωθούν οι εκθέσεις.

Ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης
Ο Υ.ΜΑ-Θ κ. Καράογλου, στον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε με την σειρά του τον δήμαρχο Πέλλας, τους υπαλλήλους της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π.  και όλους όσοι συνέβαλλαν στην διοργάνωση των εκθέσεων. Αναφερόμενος στο ιστορικό αλλά και στα μηνύματα της Μάχης των Γιαννιτσών τόνισε ότι «ο γενναίος εθνικός στρατός στα Γιαννιτσά, με σύνθημα ΄΄πάντοτε εμπρός΄΄  απέδειξε ότι οι έλληνες μπορούμε να πετύχουμε το ακατόρθωτο».  Σε ότι αφορά στο σύγχρονο μήνυμα των Βαλκανικών Πολέμων ο κ. Καράογλου υπογράμμισε: «Εκατό χρόνια μετά οι Βαλκανικοί Πόλεμοι στέλνουν χρήσιμα μηνύματα και διδάγματα για όλους. Διδάγματα αφοσίωσης στο εθνικό συμφέρον και ενότητας σε κοινούς αγώνες, αλλά και ενότητας στα δύσκολα. Ενωμένοι οι Έλληνες κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε θαύματα. Η αγάπη για την πατρίδα ενώνει το λαό και δεν τον διχάζει. Η ομοψυχία και η φιλοπατρία μπορούν να εμπνεύσουν και να δώσουν όραμα και ελπίδα στον ελληνικό λαό, όπως συνέβη εκείνες τις ευλογημένες μέρες του 1912, όταν από το ΄΄εγώ΄΄ κατορθώσαμε να περάσουμε στο ΄΄εμείς΄΄. Οι Έλληνες είμαστε ένας περήφανος λαός με πολιτισμό και αξιοπρέπεια, έχει περάσει κακουχίες, ξέρει να μάχεται, ξέρει να ανατρέπει καταστάσεις και στο τέλος κατορθώνουμε να κερδίζουμε. Αυτό θέλουμε να υπενθυμίσουμε με τις δύο περιοδικές κινητές εκθέσεις που εγκαινιάζουμε απόψε στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών.

Ακολούθησε απονομή πλακέτας από τον ΥΜΑ-Θ στον δήμαρχο Πέλλας και ξενάγηση στις εκθέσεις από τον επιστημονικό υπεύθυνό τους κ. Νικόλαο Νικόλτσιο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑΠ κ. Ηλιάνα Λαγομάτη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θόδωρος Θεοδωρίδης, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Μαρία Ζωγράφου Τσιαντάκη, ο π. Ιωάννης Σπυρίδης, εκπρόσωποι στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών κ.α.

Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν έως στις 17 Μαϊου 2013 και θα είναι ανοιχτές  για το κοινό. Ώρες λειτουργίας: 18.00 έως 21.00.
Από την Μ. Τετάρτη έως τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα η έκθεση δεν θα λειτουργήσει.
Για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλ. 2382084381.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.