Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Αναβιώνουν οι «ΚΟΥΝΙΕΣ» στα Γιαννιτσά

Η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ανατολική Ρωμυλία» Καρυωτών Γιαννιτσών, διοργανώνουν την εκδήλωση «ΚΟΥΝΙΕΣ 2013», την Δευτέρα του Πάσχα, 6 Μαϊου 2013, στις 6:30 το απόγευμα, στον προαύλειο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου, στον συνοικισμό Καρυωτών στα Γιαννιτσά.


Πρόκειται για παραδοσιακό έθιμο από το χωριό «Καρυές» της Ανατολικής Ρωμυλίας, το οποίο αναβιώνεται τις ημέρες του Πάσχα.

Το έθιμο αυτό γινόταν γιατί η « αιώρηση», δηλαδή το κούνημα, εθεωρείτο ότι γινόταν «σε καλό», υπέρ υγείας και πλούσιας σοδειάς.

Με τις «Κουνιές» συνεχίζεται η αγροτική λατρευτική, η μαγική πράξη, με σκοπό την επικράτηση ευκρασίας αέρος για την καλή παραγωγή της γης.

Η ιδιαιτερότητα που έχει η κούνια των Καρυωτών  είναι  ότι γυρίζει γύρω - γύρω από τον άξονά της κάτι που είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει χορούς από τον σύλλογο της «Ανατολικής Ρωμυλίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.