Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Ζουν τη βία μέσα στα σπίτια τους

Χέρι βοήθειας σε κακοποιημένες γυναίκες απλώνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) με την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.

Όπως αποκάλυψε η διευθύντρια εργασιακών σχέσεων και κοινωνικής πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων Θεοδώρα Κατσιβαρδάκου, «στους 18 μήνες λειτουργίας της (13-3-2011 έως 11-9-2012) η τηλεφωνική γραμμή SOS δέχθηκε 4.436 κλήσεις που αφορούσαν καταγγελίες κακοποιημένων γυναικών από όλη την Ελλάδα. Από αυτές οι 603, ποσοστό 14%, προέρχονταν από τη Μακεδονία, και οι μισές από αυτές, δηλαδή οι 364, ήταν από τον νομό Θεσσαλονίκης».

Η κακοποίηση είναι ένα συχνό πρόβλημα στη σημερινή κοινωνία και παρατηρείται σε όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα. «Αυτό που πιστεύω είναι ότι τα περιστατικά βίας έχουν αυξηθεί», επισημαίνει η κ. Κατσιβαρδάκου. Δεν είναι εύκολο για μια γυναίκα να παραδεχτεί ότι υφίσταται βία ή κακοποίηση. Είναι ακόμη πιο δύσκολο όμως η κακοποιημένη γυναίκα να βρει έναν τρόπο να ξεφύγει από μια σχέση ή από μια κατάσταση στην οποία δέχεται κάποια μορφή βίας.

Για τον λόγο αυτό και η διευθύντρια εργασιακών σχέσεων και κοινωνικής πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων προτρέπει: «Πρέπει οι γυναίκες να μάθουν ότι το να τις χτυπάει ο άντρας τους δεν είναι κάτι θεμιτό. Στην περίπτωση αυτή μπορούν να απευθυνθούν σε εμάς. Υπάρχει λύση. Το εξειδικευμένο προσωπικό θα μπορέσει να τις βοηθήσει. Είμαστε εδώ γι’ αυτές. Δεν είναι ταμπού πλέον. Σήμερα υπάρχει πια η αναγνώριση της βίας. Όταν ο άντρας αρχίζει να σε πιέζει, να μη θέλει να δουλεύεις, να είσαι αποκομμένη από το υπόλοιπο φιλικό και συγγενικό περιβάλλον, αυτά είναι στοιχεία ενός βίαιου χαρακτήρα. Οι γυναίκες όμως που πέφτουν θύματα δεν το καταλαβαίνουν έγκαιρα και το νιώθουν όταν καταλήγουν στο νοσοκομείο».

20 ξενώνες σε όλη τη χώρα

Σε έρευνα που έγινε, γυναίκες αποκάλυψαν πως απέδιδαν τη βίαιη συμπεριφορά των συζύγων τους στο ενδεχόμενο ότι ίσως οι ίδιες να μην ήταν σωστές στον ρόλο τους ως σύζυγοι και κατά συνέπεια αισθάνονταν ενοχές. Έτσι έπαιρναν επάνω τους όλη την ευθύνη για την κατάσταση. Για να σταματήσει λοιπόν η κακοποίησή τους προσπαθούν να «διορθωθούν» και να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους και τη ζωή τους στις επιθυμίες και τις απαιτήσεις του συζύγου. Όταν μια γυναίκα προσπαθήσει να εγκαταλείψει τον σύζυγό της, αυτός γίνεται περισσότερο απειλητικός και επιθετικός. Αν υπάρχουν παιδιά και η σύζυγος δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητη, τότε το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Όπως αναφέρει η κ. Κατσιβαρδάκου, ως λύση για τον απεγκλωβισμό αυτών των γυναικών «στοχεύουμε να δημιουργήσουμε περίπου 20 ξενώνες σε όλη την Ελλάδα. Ήδη από το 2009 υλοποιούμε εθνικό πρόγραμμα ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μιλάμε για ξενώνες που φτιάχνονται αυτή τη στιγμή και θα φιλοξενήσουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους. Υπάρχουν βέβαια αυτή τη στιγμή ξενώνες, αλλά δεν είναι πολλοί. Μέσα στο πρόγραμμά μας χρηματοδοτούμε το έργο που θα φιλοξενήσει αποκλειστικά γυναίκες που έπεσαν θύματα βίας. Αυτοί οι ξενώνες είναι προϋπολογισμού 700.000 ευρώ και θα δίνουν τη δυνατότητα στις γυναίκες να μένουν μαζί με τα παιδιά τους. Ελπίζουμε ότι παρ’ όλη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνάμε, θα έχουμε στις αρχές του 2013 τους πρώτους ξενώνες».

Η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900

Στους 18 μήνες λειτουργίας της η τηλεφωνική γραμμή εθνικής εμβέλειας SOS 15900 (για την άμεση συμβουλευτική υποστήριξη γυναικών θυμάτων βίας) δέχτηκε 7.676 κλήσεις και 53 ηλεκτρονικά μηνύματα. Επί του συνόλου των κλήσεων, οι 5.986 (78%) αφορούσαν καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Από αυτές οι 4.436 κλήσεις (74%) αφορούσαν καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, ενώ οι 1.550 κλήσεις (26%) αφορούσαν καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα, κυρίως από φίλους/-ες (26%), γονείς (18%), άλλους συγγενείς (16%), αδελφό/ή (12%), γείτονα (10%) και άλλα άτομα (15%). Από τις 4.436 κλήσεις που αφορούσαν καταγγελίες κακοποιημένων γυναικών οι 3.510 κλήσεις (79%) αφορούσαν ενδοοικογενειακή βία, οι 59 κλήσεις (1%) σεξουαλική παρενόχληση, οι 70 κλήσεις (2%) περιπτώσεις βιασμού, οι 7 κλήσεις (0,2%) πορνεία, οι 2 κλήσεις (0%) trafficking, ενώ 564 κλήσεις (13%) αφορούσαν καταγγελία άλλων μορφών βίας. Τα αιτήματα των κλήσεων αυτών αφορούσαν: 1.917 κλήσεις (43%) ψυχοκοινωνική στήριξη, 1.481 κλήσεις (33%) νομική συμβουλευτική, 599 κλήσεις (13,5%) νομική βοήθεια, 355 κλήσεις (8%) αναζήτηση φιλοξενίας και 149 κλήσεις (3%) αναζήτηση εργασίας. Από τις 4.436 γυναίκες που κάλεσαν τη γραμμή οι 2.750 (62%) είναι μητέρες.


Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.