Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Φρανσουάζ Ζιλό: Πώς γλίτωσα από τον Πικάσο

Η μοναδική εν ζωή ερωμένη του πιο διάσημου ζωγράφου του 20ού αιώνα, αλλά και μητέρα δύο παιδιών του, αποκαλύπτει τις πιο έντονες πτυχές της σαδομαζοχιστικής σχέσης τους: «Μόνο εγώ βρήκα τη δύναμη να τον εγκαταλείψω εγκαίρως!»




Η φωτογραφία της χαμογελαστής, λυγερής γυναίκας που περπατά στην άμμο φορώντας ένα κλειστό, μακρύ φόρεμα, ενώ ο επίσης χαμογελαστός Πικάσο την ακολουθεί δύο βήματα πιο πίσω κρατώντας μια ομπρέλα για να της κάνει σκιά, έχει κάνει εκατοντάδες φορές τον γύρο του κόσμου, αναδημοσιευμένη σε εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, λευκώματα. «Πάντως, ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα», υποστηρίζει η μόνη εν ζωή ερωμένη του, η ζωγράφος Φρανσουάζ Ζιλό, η οποία απαθανατίζεται στη διάσημη φωτογραφία.

Το ίδιο αναφέρει και στο βιβλίο της «Η ζωή με τον Πικάσο», το οποίο κυκλοφόρησε 11 χρόνια μετά τον χωρισμό τους. Το βιβλίο πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και μεταφράστηκε σε πάρα πολλές γλώσσες, προκαλώντας την μήνιν του Πικάσο, ο οποίος προσπάθησε μάλιστα να το αποσύρει από τη δημοσιότητα με νόμιμα μέσα. Απέτυχε όμως και για αντίποινα, όπως λέγεται, δεν αναγνώρισε τα δύο παιδιά που είχαν μαζί ούτε θέλησε να τα ξαναδεί έκτοτε.

Συναντήθηκαν πρώτη φορά σε ένα εστιατόριο το 1943, όταν αυτός ήταν 61 χρονών και η Φρανσουάζ 21. Τον ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. «Ηταν το μεγαλύτερο πάθος της ζωής μου», δηλώνει σε πρόσφατη συνέντευξή της στο «Suddeutsche Zeitung Magazin». «Δεν έχω ξαναζήσει ούτε αγαπήσει τόσο έντονα. Η σχέση μας έχει γραφτεί μέσα μου με πύρινα γράμματα».

Επί δέκα χρόνια ήταν τα πάντα γι' αυτήν. Δεν ήταν απλώς η ερωμένη του. Ηταν και μούσα του και μητέρα του και ατζέντης του και συνομιλήτρια όποτε αυτός είχε ανάγκη να μιλήσει και οικοδέσποινα και κριτικός τέχνης. Ηταν όμως και ζωγράφος, κάτι που απαρνήθηκε όσο καιρό ήταν μαζί του. «Το εργαστήρι ήταν μικρό και δεν μπορούσα να καταλάβω εγώ τον χώρο με τα τελάρα μου που ήταν μεγάλα». Ετσι, περιορίστηκα στα σκίτσα όσο καιρό ήμασταν μαζί».

Πήγε να μείνει μαζί του το 1946 προς μεγάλη συντριβή της τότε νόμιμης συζύγου του, ρωσίδας χορεύτριας Ολγκα Κόκλοβα. Ολα αυτά τα χρόνια η ζωή τους περιστρεφόταν γύρω από τη ζωγραφική. Πάντως αρκετοί ιστορικοί τέχνης υποστηρίζουν ότι αυτή η σχέση υπήρξε τροχοπέδη για την καλλιτεχνική καριέρα της Ζιλό. Δεν παντρεύτηκαν ποτέ, έκαναν όμως δύο παιδιά. Ο γιος τους ο Κλοντ γεννήθηκε το 1947 και η κόρη τους Παλόμα το 1949. «Είμαι η μοναδική γυναίκα που σώθηκα από τον Πικάσο και δεν έχω μετανιώσει ούτε μια στιγμή γι' αυτό», λέει η Φρανσουάζ. «Πώς; Παρατώντας τον». Η ιστορία επιβεβαιώνει τα λεγόμενά της. Ολες οι άλλες γυναίκες του καταστράφηκαν. Η Μαρί Τερέζ Γουόλτερ, με την οποία απέκτησε επίσης ένα παιδί, τη Μάγια, κρεμάστηκε όταν εκείνος πέθανε. Η Ζακλίν Ροκ αυτοπυροβολήθηκε, η Ολγκα Κόκλοβα, η πρώτη σύζυγός του με την οποία απέκτησε ένα αγόρι, τον Πάουλο, πέθανε από καρκίνο στις Κάννες και η Ντόρα Μάαρ τρελάθηκε.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, η κατάσταση ήταν αφόρητη. Εκανε υπομονή για μεγάλο διάστημα λόγω κυρίως των παιδιών. Εκείνη την εποχή ο Πάμπλο, διαισθανόμενος προφανώς ότι τη χάνει, ζητούσε επίμονα τρίτο παιδί για να τη δεσμεύσει. Δεν υποχώρησε. Ο Πικάσο την απείλησε: «Καμιά γυναίκα δεν αφήνει έναν άνδρα σαν εμένα». Η απάντησή της ήταν: «Περίμενε και θα δεις». Το ένιωσε σαν πρόκληση. Γνώριζε ότι η επιρροή του επάνω της ήταν τεράστια. «Από μια στιγμή και μετά ο διανοητικός σαδισμός του ήταν χειρότερος από τη φυσική του σκληρότητα», περιγράφει η Ζιλό. «Και τότε η αγάπη μου γι' αυτόν εξανεμίστηκε. Δεν ήθελα να γίνω σκλάβα του. Αν παρέμενα, τα παιδιά μου θα επηρεάζονταν αρνητικά». Στο βιβλίο της η Φρανσουάζ Ζιλό μεταφέρει μεταξύ των άλλων μια φράση του ιδιοφυούς καλλιτέχνη: «Κάθε φορά που αλλάζω γυναίκα πρέπει να "κάψω" την προηγούμενη. Μόνο έτσι μπορώ να απαλλαγώ». Υποστήριζε άλλωστε ότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούσε να ξανακερδίσει τη νεότητά του. Η ιδέα και μόνο ότι κάποια από τις γυναίκες του θα ζούσε περισσότερο από αυτόν, τον τρέλαινε. Και η γυναίκα που τον παράτησε όταν δεν άντεχε άλλο τα έχει σχεδόν καταφέρει. Ο Πικάσο πέθανε το 1973 σε ηλικία 92 χρονών και η Φρανσουάζ έκλεισε φέτος τα 91.

Ζήλεια, σαδισμός και άλλες ακραίες καταστάσεις
Στο βιβλίο, όπως και στη συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό η Φρανσουάζ μιλά εκτεταμένα και για ένα είδος σαδισμού, τον οποίο επίσης δεν μπορούσε ούτε να αντέξει ούτε να καθυποτάξει. Και περιγράφει μια σκηνή όπου όταν κάποτε του είπε, «είσαι ο διάβολος», εκείνος αφού της έριξε ένα περιφρονητικό αλλά πολύ διεισδυτικό βλέμμα απάντησε: «Ε, κι εσύ είσαι ένας άγγελος που αναδύθηκε από τις στάχτες και επειδή είσαι υποταγμένη σε μένα θα σε σημαδέψω». Πλησίασε ένα τσιγάρο στο μάγουλό της και όταν είδε πως παρέμενε ατάραχη, το τράβηξε: «Οχι! Θέλω να μπορώ να σε βλέπω στο μέλλον» τής είπε. Η Φρανσουάζ Ζιλό, μη μπορώντας να αντέξει το κυνηγητό, το μποϊκοτάζ και την πίεση του Πικάσο, πήγε στην Αμερική όπου παντρεύτηκε τον αμερικανό ιατρικό ερευνητή, γνωστό για την ανακάλυψη και την ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας, Τζόνας Σολκ. «Ηταν η καλύτερη απόφαση της ζωής μου. Ο Πικάσο και οι φίλοι του έκαναν τα πάντα για να με καταστρέψουν. Ομως, δεν μετανιώνω για τίποτα. Πιστεύω ότι πρέπει να τολμάει κανείς στη ζωή του, αλλιώς δεν αξίζει τον κόπο να ζεις. Οταν ριψοκινδυνεύεις περνάς τρομερές στιγμές, αλλά μαθαίνεις, ζεις και αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα. Δεν βαριέσαι ποτέ. Ούτε γίνεσαι βαρετός. Και για μένα αυτά τα δύο είναι πολύ σημαντικά».


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.