Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Μήνυμα του Στάθη Καστερίδη για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του προηγούμενου αιώνα είναι η γενοκτονία των Ποντίων με πάνω από 353.000 νεκρούς. Πρόκειται για ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα και χρησιμοποιώντας τις σφαγές, τα βασανιστήρια, την πείνα και τον ξεριζωμό για να εκδιώξει τον ελληνικό χριστιανικό πληθυσμό από τον Πόντο.


Το 1924 ολοκληρώθηκε η γενοκτονία και ο ξεριζωμός όταν αποχώρησε και ο τελευταίος Έλληνας από την περιοχή στην οποία ο Ελληνισμός είχε συνεχή και λαμπρή παρουσία 2.800 ετών.

 Η άφιξη των Ποντίων στις Νέες Πατρίδες ήταν η απαρχή μιας πολύ δύσκολης, αλλά και συγχρόνως δημιουργικής πορείας μέσα στον χρόνο.
Πολλοί Πόντιοι εγκαταστάθηκαν στην Πέλλα, προσφέροντας τόσο στην οικονομική όσο και στην πνευματική ζωή της περιοχής, μέσα από τις παραδόσεις και τα έθιμά τους.

Η ιστορική μνήμη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για την επιβίωση μας, γιατί χωρίς αυτή δεν υπάρχει εθνική συνείδηση και φρόνημα.

Η επέτειος της γενοκτονίας των Ποντίων συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης και ταυτόχρονα τονώνει την εθνική μας συνείδηση.
Μέσα στη δύσκολη εποχή μας, όπου ακόμη και οι αξίες δοκιμάζονται, είναι χρέος όλων μας να φροντίζουμε ώστε ιδανικά, όπως η εθνική υπερηφάνεια και η αίσθηση του κοινού συμφέροντος, να παραμένουν ζωντανά.

Με οδηγό την ιστορική μνήμη, τον σκληρό αγώνα και τη απαράμιλλη δύναμη του Ποντιακού Ελληνισμού είναι βέβαιο ότι, μπορούμε να σταθούμε όρθιοι και να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά, χτίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας και κυρίως για τις γενιές που έρχονται.

 Στάθης Καστερίδης
Υπ. Δήμαρχος Πέλλας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.