Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Πέλλας

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Πέλλας καταγγέλλει και θεωρεί αντιπαιδαγωγική και απάνθρωπη την απόφαση της Κυβέρνησης να θεσπίσει το νομοσχέδιο που αφορά στην κατάργηση 52 τεχνικών ειδικοτήτων από τα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Επαγγελματικές Σχολές της χώρας.


Στην περιοχή μας καταργούνται οι ειδικότητες: Υγείας-Πρόνοιας, Αισθητικής, Κομμωτικής, Γραφιστών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.


Το νομοσχέδιο είναι αντιπαιδαγωγικό και αντιλαϊκό επειδή αποκλείει από την Τεχνική Εκπαίδευση τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια και δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στα δίδακτρα των ιδιωτικών τεχνικών σχολών.

Οι ειδικότητες που καταργούνται είναι οι πιο περιζήτητες και τις περιλαμβάνει ακόμα και ο ΣΕΒ στη λίστα με 87 επαγγέλματα που προβλέπεται πως θα έχουν αυξημένη ζήτηση ως το 2020 και αποτελούν εφόδιο για σχεδόν άμεση δυνατότητα των πτυχιούχων τους να  βγουν στην αγορά εργασίας. Την ώρα που ο υπουργός Παιδείας καταργούσε αυτές τις ειδικότητες από τα δημόσια σχολεία, εγκαινίαζε δύο ιδιωτικά ΙΕΚ, τα οποία παρέχουν τις ίδιες ακριβώς ειδικότητες.

Οπότε, τα λιγότερο προνομιούχα παιδιά έχουν πλέον περιορισμένες επιλογές. Η μια επιλογή είναι η μετακίνηση όλης της οικογένειας στη Θεσσαλονίκη για να φοιτά το παιδί σε κάποια ιδιωτική σχολή, με ανυπολόγιστες οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες. Η άλλη επιλογή είναι η εγκατάλειψη του σχολείου, που θα οδηγήσει νομοτελειακά σε μια ελληνική κοινωνία αγράμματων, φτωχών και ανειδίκευτων εργατών, σε μια κοινωνία τριτοκοσμικού τύπου. Μήπως αυτός είναι ο σκοπός των αποικιοκρατών μας και των ντόπιων συνεργατών τους; Με το νομοσχέδιο ουσιαστικά καταργείται η Δημόσια Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση της χώρας μας.

Αφόρητα απάνθρωπη επίσης είναι και η στάση απέναντι στους 2500 καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων γιατί:

-Καταργείται εντελώς φασιστικά το συνταγματικά κατοχυρωμένο και αναφαίρετο δικαίωμα των εκπαιδευτικών στην εργασία, αφού είμαστε ουσιαστικά απολυόμενοι.

-Θυσιάζονται  εν ενεργεία καταρτισμένοι, έμπειροι και νόμιμα διορισμένοι εκπαιδευτικοί χωρίς καμία διαδικασία αξιολόγησης, με μόνο τεχνοκρατικό κριτήριο την κάλυψη του αριθμού των απολυομένων που απαιτεί η τρόικα, για να αποπληρωθούν τα τοκοχρεολύσια προς τις ξένες Τράπεζες. Και οι οικογένειές μας σε λίγες μέρες θα βρεθούν στο δρόμο, χωρίς να έχουμε την δυνατότητα να καλύψουμε το ελάχιστα αποδεκτό επίπεδο βιοπορισμού, με τα παιδιά μας ανυπεράσπιστα μπροστά σ’ αυτή τη λαίλαπα που μας εξόντωσε.

Υποψιαζόμαστε επίσης ότι για την επόμενη δόση η τρόικα θα απαιτήσει από τους κυβερνώντες να θυσιάσουν  και τις υπόλοιπες τεχνικές ειδικότητες και στην μεθεπόμενη δόση θα καταργήσουν ειδικότητες και μαθήματα και στην Γενική Παιδεία. Άλλωστε οι εκπαιδευτικοί αποτελούμε πλέον την τελευταία «δεξαμενή», όπως μας αποκαλούν, από την οποία μπορούν να αντλήσουν τα επόμενα θύματά τους.

Καλούμε λοιπόν:
-Τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς της περιοχής μας
-Τους γονείς των παιδιών
-Όλους τους Συλλόγους και Οργανώσεις που αφορούν στην Παιδεία και στον Πολιτισμό

Να στηρίξετε τον δίκαιο και σκληρό αγώνα μας
για να μην καταργηθεί η δημόσια δωρεάν τεχνική εκπαίδευση των παιδιών μας και το ιερό μας δικαίωμα στην εργασία.


Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.