Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Πραγματοποιήθηκε η ομιλία στην Αριδαία με θέμα: 'Εφηβεία και κατάθλιψη'

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο η ομιλία με θέμα : 'Εφηβεία και κατάθλιψη' με ομιλήτρια την κα Αθανασοπούλου Λίλιαν – Παιδοψυχίατρος, Υπεύθυνη Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Γ.Ν. Γ Παπανικολάου Θεσσαλονίκης.



Στην ομιλία της αναφέρθηκε ότι ενώ η εφηβική κατάθλιψη είναι συχνή ,παρουσιάζει κάποιες ιδιομορφίες σε σχέση με αυτή των ενηλίκων και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για συνέχιση της παθολογίας στην ενήλικη ζωή.

Όσον αφορά στην αιτιοπαθογένεια ('η πορεία προς την κατάθλιψη'),θεωρείται μία κατάσταση πολυπαραγοντική στην οποία συμμετέχουν ποικίλοι γενετικοί, οικογενειακοί, γνωσιακοί, περιβαλλοντικοί, ψυχοκοινωνικοί παράγοντες. Οι πολλαπλές απώλειες, η ύπαρξη σοβαρής κατάθλιψης στους γονείς, τα σοβαρά γεγονότα ζωής της οικογένειας και –προσφάτως-η ύπαρξη σχολικού εκφοβισμού (bulling) θεωρούνται σαν παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση της κατάθλιψης. Επιπλέον, η ίδια η φάση της εφηβείας, με τις πολλαπλές αλλαγές και τις προκλήσεις , ευνοεί τέτοιου καταστάσεις, χωρίς βεβαίως η ίδια η εφηβεία να συνιστά μία παθολογική περίοδο. Για παράδειγμα, στην σημερινή πραγματικότητα , οι έφηβοι ανάμεσα στην απώλεια της παιδικότητας-διεργασία απαραίτητη για το πέρασμα στην ενηλικίωση-αντιμετωπίζουν συχνά την απώλεια της ελπίδας για αυτή την που έρχεται , όπως οι ίδιοι αναφέρουν.

Η δυσκολία στην αναγνώριση του εφήβου που πάσχει, έγκειται αφενός μεν στη δυσκολία του ίδιου εφήβου να αναζητά βοήθεια αλλά και στην στάση των γονέων, εκπαιδευτικών και γιατρών οι οποίοι περισσότερο στηρίζονται σε εξωτερικευμένες συμπεριφορές π.χ. εκρηκτικότητα και ευερεθιστότητα και όχι στο άγχος το οποίο μπορεί να νοιώθει ό έφηβος.

Η θεραπευτική προσέγγιση προφανώς εστιάζεται στον έφηβο αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνει και την οικογένεια η οποία συμμετέχει στην αιτιοπαθογένεια και την εξέλιξη της κατάθλιψης, και από την οποία εξαρτάται ό έφηβος σ' αυτή την κρίσιμη-αναπτυξιακά -φάση της ζωής του.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 23810-51174.
Αποσπάσματα της ομιλίας θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΚΠ 'ΟΡΑΜΑ' www.kporama.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.