Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων η 1η Οκτωβρίου

Η 1η Οκτωβρίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων. Σε μία εποχή που η Ελλάδα γερνάει, το στοίχημα είναι τα επιπλέον χρόνια να αποτελούν χρόνια με ποιότητα ζωής. Όπως ανεφέρει η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία η χώρα μας εμφανίζεται ως ο «φτωχός συγγενής της ΕΕ».
Σύμφωνα με τα κριτήρια του ΟΗΕ, όταν το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 χρόνων μιας χώρας είναι άνω του 7%, χαρακτηρίζεται ως γερασμένη. 

Στην Ελλάδα το ποσοστό των ηλικιωμένων είναι μεγαλύτερο του 17% και να αναμένεται να φτάσει το 24% το 2030. 

Η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού, καθώς και η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης έχουν οδηγήσει στην αύξηση των ηλικιωμένων ατόμων που πάσχουν από χρόνιες νόσους. 

Όπως ανεφέρει η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, η χώρα μας είναι απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές και αποτελεί «φτωχό συγγενή μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Σημαντική θεωρείται η έλλειψη Προπτυχιακής και Μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στην Γηριατρική, καθώς και η μη ύπαρξη της Γηριατρικής ειδικότητας στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Σύμφωνα με στοιχεία του 2011 το 28% των 2.2 εκατομμύριων Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ανήκουν στην Τρίτη Ηλικία.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. 

Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990.

Όπως αναφέρουν ΟΗΕ και ΠΟΥ, η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, εφόσον οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

Δείτε τη μικρού μήκους ταινία «Ονείρων Σύντροφοι» του Μανώλη Παπαχρήστου για το θέμα:


Σχετική εκδήλωση διοργανώνει και το ΚΑΠΗ 'Εδεσσας:

Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου «ΕΥ ΖΗΝ» και το ΚΑΠΗ Έδεσσας γιορτάζοντας την Ημέρα των Ηλικιωμένων διοργανώνουν χορό στο Κέντρο «Καταρράκτες», στις 6:00 μ.μ. για όλα τα μέλη του ΚΑΠΗ. Προσκλήσεις θα διατίθενται στο ΚΑΠΗ και το Κέντρο «Καταρράκτες». 

Γραφείο Τύπου Δήμου Έδεσσας

Εκδήλωση για την Τρίτη ηλικία και στην Αριδαία:


Το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας -Αλληλεγγύης του Δήμου Αλμωπίας  διοργανώνει  για όλα τα
μέλη του ΚΑΠΗ, εορταστική εκδήλωση με την ευκαιρία του εορτασμού της «Παγκόσμιας ημέρας τρίτης ηλικίας».
Η εκδήλωση θα γίνει την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου 2012 και ώρα 18:00 στην κεντρική πλατεία της Αριδαίας μπροστά στον χώρο του ΚΑΠΗ και θα περιλαμβάνει ζωντανή μουσική και χορό.
                                                                                                                   
Η Πρόεδρος
Δέσποινα Καλδερεμτζή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.