Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

"Ο παππούς μου και η γιαγιά μου ΔΕΝ χόρευαν σκοπιανά, ΔΕΝ χόρευαν βουλγάρικα, ΔΕΝ ΧΟΡΕΥΑΝ ΚΟΜΙΤΑΤΖΙΔΙΚΑ"

Επιστολή ενός Μακεδόνα από το Γαρέφι.

Μετά από ένα χρόνο ενασχόλησης μου με τα κοινά και από την θέση του Προέδρου του Μ.Σ. Γαρεφείου Κώστας Γαρέφης, αποφάσισα την αποχώρηση μου για λόγους προσωπικούς.



Ως γνωστόν ανέλαβα την προεδρία του Μ.Σ. Γαρεφείου Κώστας Γαρέφης τον Αύγουστο του 2012, στην πιο δύσκολη και κρίσιμη περίοδο της ιστορίας του.

Αψηφώντας τους δύσκολους οικονομικά καιρούς που διανύουμε και ορμώμενος από ειλικρινή αγάπη για την παράδοση και την Μακεδονία, ο Θεός με ευλόγησε να διοικώ έναν Σύλλογο πιστό στις παραδόσεις μας, άξιο πρεσβευτή της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Μακεδονίας και πανελληνίως γνωστό.

Με προσωπικό και εθελοντικό αγώνα, προσπάθησα να κρατήσω μακριά τον Σύλλογο από ξενόφερτα στοιχεία και πιστεύω πως το κατάφερα.

Εφιστώ την προσοχή στην επερχόμενη διοίκηση να πράξει ανάλογα.

Ο ρόλος και ο σκοπός ενός Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου είναι η διάσωση και η διάδοση της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τους προγόνους μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας και όχι η προβολή της παράδοσης των γειτονικών μας χωρών που προσπαθούν ορισμένοι να μας πασάρουν ως παραδοσιακά της Μακεδονίας εκμεταλλευόμενοι την άγνοια που δυστυχώς υπάρχει σε μεγάλο βαθμό.

Ο παππούς μου και η γιαγιά μου ΔΕΝ χόρευαν ''μακεντόνσκο ντέβοιτσε'', ούτε ''σλούσαμ κάι σούματ σούμιτε''! ΔΕΝ χόρευαν ''άκο ούμραμ ίλ ζαγκίναμ'', ούτε ''κάτε κατερίνο''! ΔΕΝ χόρευαν ''στάμενα'', ούτε ''ούμπαβα καλίνα''! ΔΕΝ χόρευαν σκοπιανά, ΔΕΝ χόρευαν βουλγάρικα, ΔΕΝ ΧΟΡΕΥΑΝ ΚΟΜΙΤΑΤΖΙΔΙΚΑ!

Χόρευαν Τρίτε Πάτα και Μπαιτούσκα, Τικφέσκο και Μουλάιεβο, Σαριένι Τσουράπι και Πουσεντνίτσα! Χόρευαν ΕΝΤΟΠΙΑ και ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ!

Εύχομαι και ελπίζω η νέα διοίκηση να συνεχίσει το ίδιο σοβαρά και υπεύθυνα και με μοναδικό σκοπό την προβολή και διάδοση της παραδόσεως και της ιστορίας της Μακεδονίας χωρίς μεταλλάξεις και αλλοιώσεις.

Φυσικά θα είμαι δίπλα στον Σύλλογο όποτε κι αν μου ζητηθεί, νοητά αλλά και στην πράξη. Σίγουρα όλο αυτό το διάστημα έγιναν και λάθη πάνω στο θέμα της παράδοσης ή η συμπεριφορά μου να ενόχλησε ορισμένους, ΠΟΤΕ δεν έγινε εσκεμμένα, έγινε άθελα μου και θα ήθελα να εκφράσω την ΣΥΓΝΩΜΗ μου σε όσους ένιωσαν προσβλητικά.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους χορευτές και τους κατοίκους του χωριού αλλά και όλους όσους με στήριξαν και με βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια ανάδειξης του Συλλόγου και της πλούσιας Πολιτιστικής Μακεδονικής κληρονομιάς μας.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω δημόσια την οικογένεια μου, την Μητέρα μου, τον Πατέρα μου, την αδελφή μου ΚΑΙ τον γαμπρό μου για την στήριξη τους και να τους ζητήσω ΣΥΓΝΩΜΗ για όσες φορές παραφέρθηκα.

Ο αγώνας συνεχίζεται...

Αναστάσιος Μάρκου

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος7:44 μ.μ.

    Χίλια μπράβο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8:26 μ.μ.

    ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11:46 π.μ.

    παλικαρι απο τα λιγα......τα μπραβο ειναι λιγα......ο αγωνας σου φοβερος κ η μαχη σου λιονταρισια.....Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΕ ΕΥΛΟΓΕΙ ΝΑ ΣΕ ΦΩΤΙΖΕΙ.....Κ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ Κ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ Κ ΝΑ ΑΠΟΤΙΝΑΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΞΕΝΟΦΕΡΤΟ Κ ΨΕΥΤΙΚΟ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΛΑΣΑΡΟΥΝ....Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΕ ΕΧΕΙ ΚΑΛΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Makedonets11:09 μ.μ.

    Αυτό το «φρούτο» περί παράδοσης είναι το μεγάλο «σουξέ» στα επιχειρήματα αυτών που ΚΑΙ σήμερα προσπαθούν να εξαφανίσουν κάθε τι Μακεδόνικο.
    Έτσι συχνά πυκνά ακούμε «αυτό το τραγούδι μην το τραγουδάτε γιατί δεν το ξέρει ο παππούς μου άρα δεν είναι παραδοσιακό»!!
    Αυτοί δε που μας τα λένε –χωρίς ίχνος ντροπής- δεν αναρωτιούνται ποια τραγούδια του παππού τους τολμούν να τραγουδήσουν στους συλλόγους τους;

    Δεκάδες σύλλογοι από Μακεδόνικα χωριά ΔΕΝ τολμούν να τραγουδήσουν ούτε ΕΝΑ Μακεδόνικο τραγούδι σε εκδηλώσεις τους!
    Γιατί παλληκάρια; Μουγγοί ήταν οι παππούδες σας;
    Ποιοι δεν σας το επιτρέπουν; Οι «σκοπιανοί»;
    Πότε αυτοί που σας χειροκροτούν και σας θέλουν μουγγούς θα σας επιτρέψουν να τραγουδήσετε τη «Σόφκα» ή το «Ζάϊκο» ή τη «Λισσάβω» ή το «Σάρενι τσουράπι» και αυτά είναι «κομιτατζίδικα»;
    Έτσι σας λένε;
    Και εσείς έτσι τιμάτε την παράδοση;
    Τσιμουδιά για την ιστορία των χωριών μας, την αλλαγή των ονομάτων χωριών, τοπωνυμιών και ανθρώπων, τα ρετσινόλαδα, Τις εξορίες, τους πολιτικούς πρόσφυγες, τα Ντέτσα-Μπέγκαλτσι.
    Θέλουν λοιπόν τους συλλόγους αλλά ΜΟΥΓΓΟΥΣ.
    Βέβαια όλα αυτά τα χρόνια πάντοτε βρίσκαν και βρίσκουν ακόμη Μακεδόνες για να τους υπηρετούν και να τους εξυπηρετούν.
    Ο καθένας κάνει τις επιλογές του.
    Μάθετε λοιπόν πως κάθε βρισιά, κάθε συκοφαντία σε Μακεδόνες που επιμένουν να έχουν το κεφάλι ψηλά είναι τιμή.
    Εμείς είμαστε περήφανοι και για την καταγωγή μας, και για την ιστορία μας, και για την Μακεδόνικη μητρική μας γλώσσα, και για τα τραγούδια μας και για τους χορούς μας.
    Koj razbira, razbira.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.