Κυριακή, 28 Απριλίου 2013

«Πρωταθλήτρια στα κατοχικά χρέη η Γερμανία»

Ά.Ριτσλ: Η χώρα μου φοβάται τον καταιγισμό αξιώσεων από άλλες χώρες
Η Γερμανία είχε κατά καιρούς διεθνή πρωτιά σε πολλούς τομείς: στον τουρισμό, στις εξαγωγές, στις τέχνες, στο ποδόσφαιρο. Εκεί που είναι όμως μονίμως ασυναγώνιστη είναι στο άθλημα «δανεικά και αγύριστα».


«Η Γερμανία είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στα πολεμικά χρέη» επανέλαβε πρόσφατα ο καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας Άλμπεχτ Ριτσλ, ο οποίος αποκλείει το ενδεχόμενο η χώρα του να δεχθεί συζήτηση για τις πολεμικές αποζημιώσεις.

Όπως δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής: «Η Γερμανία δεν θα δεχθεί συζήτηση επειδή αν αυτή αρχίσει δεν πρόκειται να σταματήσει γιατί μετά θα έρθουν αξιώσεις από άλλες χώρες-θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κι αυτό θα επιτρέψει στους Γερμανούς να παραμείνουν παγκόσμιοι πρωταθλητές στον τομέα των απλήρωτων χρεών». Επικαλείται μάλιστα την άποψη του Χέλμουτ Κολ μετά την επανένωση της Γερμανίας ότι είναι αδύνατον να «πουληθούν» οι επανορθώσεις στον γερμανικό πληθυσμό και ότι αν γίνονταν θα προξενούσαν περισσότερο κακό από ό,τι καλό.

Στην ερώτηση αν οι επανορθώσεις υπολογίζονται αποκλειστικά από τους νικητές του πολέμου ή πάντα σε συνεργασία με τους ηττημένους, ο Άλμπρεχτ Ριτσλ απαντά: «Οι επανορθώσεις ήταν από την αρχαιότητα ένα αντίβαρο για τις απώλειες των νικητών. Το αποφασιστικό στην περίπτωση της Γερμανίας ήταν η απόφαση των συμμαχικών δυνάμεων να τερματίσουν πρόωρα τη διαδικασία των επανορθώσεων και να θέσουν στη θέση τους τη συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών με τη Γερμανία». «Έχοντας αποβάλλει» όπως λέει «το βάρος των επανορθώσεων και των χρεών η Γερμανία απέκτησε έτσι υγιή κρατική οικονομία και μπόρεσε να γίνει εξαγωγική χώρα» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.