Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Η διάρκεια ζωής του DNA δεν επιτρέπει την αναβίωση των δεινοσαύρων

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και του Περθ, δηλώνουν μέσα από δημοσίευμα του Nature ότι η διάρκεια ζωής του DNA, δεν μας επιτρέπει την ανασυστήσουμε ένα τόσο παλιό οργανισμό. Παλαιοντολόγοι στη Νέα Ζηλανδία, εξέτασαν 150 οστά από ένα είδος πουλιού που έχει εξαφανιστεί, οστά που διέθεταν ακόμα κάποια σκέλη DNA, ηλικίας από 600 έως 8000 ετών.

Μέσα από την εξέταση αυτή, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ημίσεια ζωή του DNA τοποθετείται στα 521 χρόνια. Πράγμα που σημαίνει πως η μόνη δυνατότητα να έχουμε μία πλήρως αξιοποιήσιμη προοπτική για κλωνοποίηση οργανισμού, το DNA του οργανισμού αυτού θα πρέπει να έχει ηλικία μέχρι 521 χρόνια.

Το τελευταίο ίχνος αξιοποιήσιμου DNA εξαφανίζεται μετά από 1,5 εκατομμύριο χρόνια. Και όλα τα παραπάνω ισχύουν, εφόσον τα οστά, ή άλλα ίχνη οργανισμών διατηρούνται σε ιδανικές συνθήκες.

Όσοι σκέφτεστε το κεχριμπάρι και τους οργανισμούς που έχουν διατηρηθεί σε εξαίρετη κατάσταση μέσα σε αυτό, θα απογοητευτείτε επίσης. Ακόμα κι αν αναπτυχθεί η τεχνολογία της «κεχριμπαροποίησης» των οργανισμών που έχουμε δει στην 4η σεζόν της σειράς Fringe, οι δεινόσαυροι δεν έχουν καμία τύχη. Οι δεινόσαυροι των φαντασιώσεών μας εξαφανίστηκαν πριν 65 εκατομμύρια χρόνια. Οπότε, κάθε μελέτη των οστών που έχει πραγματοποιηθεί, μετά τη σημερινή ανακοίνωση, δεν πρόκειται να οδηγήσει στην κλωνοποίηση δεινοσαύρων.

Είναι ωστόσο πιθανή η κλωνοποίηση των μόα, των πτηνών από τη Νέα Ζηλανδία, τα οστά των οποίων εξέτασαν οι παλαιοντολόγοι και το DNA των οποίων μπορεί να αποδειχθεί οριακά αξιοποιήσιμο. Τα Μόα, έφταναν σε ύψος μέχρι και 3,6 μέτρα.


Πηγή: digitallife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.