Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Αποζημίωση 8 χρόνια μετά για Μαχαίρα

Οκτώ χρόνια έπρεπε να περιμένει η Τόνια Μαχαίρα προκειμένου να δικαιωθεί για τον άδικο  αποκλεισμό της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004.



Τα ελληνικά δικαστήρια επιδίκασαν στην πρώην κολυμβήτρια αποζημίωση ύψους 277.000 ευρώ.

Είναι μόλις η δεύτερη φορά στα παγκόσμια χρονικά του αθλητισμού που αθλήτρια κερδίζει αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμιση σχετική με ντόπινγκ από Ομοσπονδία. Είχε προηγηθεί εκείνη της σπουδαίας Κάτριν Κράμπε που το 2007 της καταβλήθηκε ποσό 700.000 δολαρίων αποζημίωση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου.

"Ψευδές και συκοφαντικό γεγονός"

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου η ΚΟΕ απέκλεισε παράνομα την αθλήτρια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και διέδωσε ενώπιων τρίτων ψευδή γεγονότα.

"Τόσο ο παράνομος αποκλεισμός της αθλήτριας όσο και η εις βάρος της διάδοση του ανωτέρω συκοφαντικού γεγονότος μπορούσαν να προσβάλουν την προσωπικότητά της και πράγματι την προσέβαλαν" αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης.

Στην αγωγή  που είχε καταθέσει το 2004 δια μέσω των δικηγόρων της Γιάννη Μαρακάκη και Νίκο Μόσχο, η Τόνια Μαχαίρα ζητούσε αποζημίωση 1 εκ. ευρώ για ηθική βλάβη και συκοφαντική δυσφήμιση με το δικαστήριο να καταλήγει στις 150.000 που μαζί με τους τόκους έφτασαν τις 277.000 ευρώ. Ποσό που κατασχέθηκε ήδη από την δόση της επιχορήγησης της ΓΓΑ τον περασμένο Αύγουστο και βέβαια δεν έφτασε ποτέ στα ήδη άδεια ταμεία της ΚΟΕ.

«Τόνια, μη με ενοχλείς. Τώρα τρώω το μαριδάκι μου δίπλα στη θάλασσα και μετά θα μπω στο Ολυμπιακό χωριό!»

Στις 28 Ιουλίου του 2004 περίπου δυο εβδομάδες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας η Τόνια Μαχαίρα που βρισκόταν για προετοιμασία με την ολυμπιακή ομάδα στο Βόλο υποβάλλεται σε έλεγχο για απαγορευμένες ουσίες από την Παγκόσμια ομοσπονδία αντιντόπινγκ τη WADA.

Αμέσως μετά τον έλεγχο η αθλήτρια απευθύνθηκε στους γιατρούς της εθνικής ομάδας κύριους Νανούση και Εμμανουηλίδη, ώστε να βεβαιωθεί ότι η θεραπευτική αγωγή που ακολουθούσε για ένα γυναικολογικό της πρόβλημα δεν θα επηρέαζε τα αποτελέσματα του ελέγχου. Έκτοτε ουδείς γνωρίζει πως "επικοινωνήθηκε" προς τα έξω αυτή η συνομιλία της αθλήτριας με τους γιατρούς.

Δυο μέρες μετά ενημερώνεται από συναθλητές της ότι τίθεται εκτός ομάδας και εκτός αγώνων και καλείται να αποχωρίσει και να επιστρέψει τα ρούχα της ολυμπιακής αποστολής στην ΕΟΕ.

Στα 33 πλέον θα μετείχε στην σκυταλοδρομία και θα ήταν οι τελευταίοι  Ολυμπιακοί αγώνες της σπουδαίας καριέρας της  αφού αμέσως μετά θα αποχωρούσε από την ενεργό δράση.

Τα δημοσιεύματα έδιναν κι έπαιρναν στα ΜΜΕ ότι ο λόγος του αποκλεισμού της ήταν ότι βρέθηκε θετική χωρίς να έχουν βγει τα αποτελέσματα της WADA  αλλά και δίχως να διαψεύδει η Κολυμβητική Ομοσπονδία.

Η ΚΟΕ μάλιστα είχε προχωρήσει και στην έκδοση ανακοίνωσης σύμφωνα με την οποία η Μαχαίρα αποκλειόταν από την ολυμπιακή ομάδα με τη δήθεν σύμφωνη γνώμη της λόγω "εκτεταμένης ρινορραγίας" (!).

Η Κρητικιά πρωταθλήτρια όχι μόνο διέψευσε τα παραπάνω αλλά όταν άμεσα ζήτησε τον λόγο από ανώτερα στελέχη της Ομοσπονδίας άκουσε εμβρόντητη ότι είχε δήθεν η ίδια ομολογήσει στους γιατρούς της ΚΟΕ Νανούση και Εμμανουηλίδη ότι ήταν ντοπαρισμένη...

Αυτή ήταν και η  "υπερασπιστική" γραμμή της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας στην υπόθεση-που αποδείχθηκε διάτρητη- και κατά την ακροαματική διαδικασία όπου ο πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος δεν εμφανίστηκε ποτέ προτιμώντας να εκπροσωπηθεί με νομικούς συμβούλους τον ασκούμενο γιο του Μιχάλη Διαθεσόπουλο και τον Μιχάλη Υδραίο.

Το τελειωτικό χτύπημα βέβαια είχε έρθει στις 9/9/2004 από την Παγκόσμια Ομοσπονδία τη FINA, όταν ο αντιπρόεδρος της οποίας κ. Μαρκουλέσκου απαντούσε εγγράφως τότε στο συνήγορο της κας Μαχαιρα,  Γιάννη Μαρακάκη με κοινοποίηση στην ΚΟΕ ότι η αθλήτρια ήταν "καθαρή" και ουδέποτε είχε βρεθεί ντοπαρισμένη.

Ήταν όμως ήδη αργά, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν ήδη τελειώσει και η πρωταθλήτρια είχε σπιλωθεί όσο ποτέ.

Πριν φτάσει όμως στις αγωγές  είχε προσπαθήσει -εκείνες τις μέρες-να βρει τον πρόεδρο της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Δημήτρη Διαθεσόπουλο για να του ζητήσει εξηγήσεις αφού ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ και από τρίτους ότι τίθεται εκτός αγώνων.

Σύμφωνα με την Χανιώτισσα πρωταθλήτρια έλαβε την εξής απάντηση: "Τόνια, μη με ενοχλείς. Τώρα τρώω το μαριδάκι μου δίπλα στη θάλασσα και μετά θα μπω στο Ολυμπιακό χωριό"!

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της αθλήτριας Γιάννης Μαρακακης δήλωσε τα εξής:

"Η κα Μαχαίρα από τον Ιούλιο του 2004 φώναζε ότι ήταν αθώα. Δυστυχώς και η ΚΟΕ γνώριζε ότι ήταν αθώα και ότι δεν είχε απολύτως καμία σχέση με απαγορευμένες ουσίες. Παρά τις τεράστιες  προσπάθειες μας η ΚΟΕ επέμενε υπόπτως στη θέση της να αποκλείσει την αθλήτρια".

"Όταν όμως οι διοικούντες αντιλήφθηκαν το μέγεθος του ατοπήματος τους τότε χάθηκε το μετρό. Μετήλθαν κάθε μέσο ώστε να πείσουν το φίλαθλο κοινό ότι η κα Μαχαίρα ήταν δήθεν όντως ντοπαρισμένη. Πρόκειται για εγκληματικές συμπεριφορές που δυστυχώς έμειναν ποινικά ατιμώρητες μετά από παράκληση της κας Μαχαιρα".

"Το είδος όμως και το μέγεθος της σκευωρίας δεν έχει προηγούμενο. Η συγκεκριμένη απόφαση δικαίωσε εν μέρει την αθλήτρια η οποία είναι ήδη μια λαμπρή επιστήμονας."

Πηγή: crime

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.