Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Αποστολή στο μανδύα της Γης

Ο άνθρωπος έχει καταφέρει να πατήσει στο φεγγάρι και σύντομα θα φέρει δείγματα από τον πλανήτη Άρη, όμως ακόμα δεν έχει κατορθώσει να εξερευνήσει τι κρύβεται βαθιά στο υπέδαφος της γης.





Αυτό θα αλλάξει πολύ σύντομα, καθώς – όπως αναφέρει το CNN – ετοιμάζεται αποστολή για τη διάνοιξη σήραγγας η οποία θα φτάσει στον μανδύα της γης, 6 χιλιόμετρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.

Η αποστολή έχει εξαιρετική επιστημονική βαρύτητα και συγκρίνεται με τις αποστολές Apollo στη σελήνη, καθώς τα δείγματα που θα παρθούν από τον μανδύα θα δώσουν πολλές εξηγήσεις αναφορικά με την ιστορία και την εξέλιξη του πλανήτη.

Το εγχείρημα θα πραγματοποιηθεί στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, καθώς σε εκείνο το σημείο ο φλοιός είναι πιο λεπτός και υπολογίζεται στα 6 χιλιόμετρα, σε αντίθεση με άλλα σημεία όπου το πάχος φτάνει ακόμα και τα 60 χιλιόμετρα. Ήδη οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τρεις πιθανές τοποθεσίες.


Η τρύπα θα έχει διάμετρο μόλις τριάντα εκατοστών και για τους σκοπούς της αποστολής θα χρησιμοποιηθεί το ιαπωνικό σκάφος γεωτρήσεων Chikyu, στο οποίο ανήκει και το παγκόσμιο ρεκόρ γεώτρησης (2,2 χιλιόμετρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας).

Το εγχείρημα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο αν λάβει κανείς υπόψη το χρόνο ζωής που έχουν τα τρυπάνια που θα χρησιμοποιηθούν, ο οποίος είναι 50 με 60 ώρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η όλη διαδικασία θα κρατήσει πιθανότατα χρόνια, καθώς τα τρυπάνια θα πρέπει να αντικαθίστανται με καινούργια πολύ συχνά. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η αποστολή θα φτάσει στον προορισμό της μετά το 2020.


Πηγή: LIFO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.