Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

"Πνίγονται" στα χρέη τα ΑΕΙ- Συμβολικό κλείσιμο του ΑΠΘ

Για τα οικονομικά προβλήματα που μαστίζουν τα ελληνικά ανώτατα ιδρύματα ενημέρωσαν χθες το βράδυ οι εκπρόσωποι της Συνόδου των πρυτάνεων τον υπουργό Παιδείας.



 Οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παναγιωτάκης και του Παντείου Πανεπιστημίου Γρηγόρης Τσάλτας επέδωσαν στον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο αναλυτικό υπόμνημα, όπου παρουσιάζεται η ιδιαίτερα δυσχερής οικονομική κατάσταση των ιδρυμάτων, εξαιτίας του «κουρέματος» των αποθεματικών τους, αλλά και της περικοπής στις πιστώσεις που λαμβάνουν από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης έχει προκαλέσει «έμφραγμα» στην ομαλή λειτουργία αρκετών ιδρυμάτων. Ενδεικτικό της δύσκολης οικονομικής κατάστασης είναι η δημοσιοποίηση από το πανεπιστήμιο Κρήτης της αδυναμίας του να καλύψει τη σίτιση για το σύνολο των δικαιούμενων φοιτητών.

Τα προβλήματα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εντοπίζονται στη δυσκολία τους να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή ταμειακών τους υποχρεώσεων, την καταβολή δαπανών που σχετίζονται με λειτουργικά έξοδα, όπως η σίτιση, η αγορά εξοπλισμού και αναλώσιμων, αλλά και η πληρωμή προσωπικού και έκτακτων διδασκόντων.


Σε συμβολικό κλείσιμο του ιδρύματος, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, 11 και 12 Οκτωβρίου, αποφάσισε να προχωρήσει η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεδρίασή της, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ήδη χθες πραγματοποιήθηκαν περίπου 35 συνελεύσεις στα τμήματα και τις σχολές του, προκειμένου να αποτυπωθούν τα προβλήματα, τα οποία θα συγκεντρωθούν και θα εξεταστούν από την διοίκηση του πανεπιστημίου.

Οι πρυτανικές αρχές έθεσαν ως «κόκκινη γραμμή» για το ελάχιστο οικονομικό κόστος του πανεπιστημίου, τα 31 εκατομμύρια ευρώ, διαφορετικά, όπως υποστηρίζουν θα υποβαθμιστεί σημαντικά το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο. Την συνεδρίαση απασχόλησε και το πρόβλημα που έχει ανακύψει σε όλο το πανεπιστημιακό κάμπους από την έλλειψη καθαριότητας, εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων απεργιών των εργολαβικών υπαλλήλων, εδώ και δύο εβδομάδες, οι οποίοι ζητούν να λυθεί το θέμα των πληρωμών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.