Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Οι Μαγεμένες δεν πρόκειται τελικά να έρθουν στη Θεσσαλονίκη

Απογοήτευσε πολλούς η είδηση ότι τα πολυαναμενόμενα αντίγραφα των «Μαγεμένων» μάλλον δεν πρόκειται τελικά να ταξιδέψουν από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη, αφού η μεταφορά τους πάγωσε λόγω κολλημάτων που προέκυψαν στον τρόπο της παρουσίασής τους.
Το γεγονός ήταν πολυδιαφημισμένο και σίγουρα η πόλη προσδοκούσε πολλά απ’ αυτό, αφού ως γνωστόν οι «Μαγεμένες» αποτελούν εμβληματικές μορφές της Θεσσαλονίκης και συχνά παρομοιάζονται με τα Ελγίνεια. Έτσι, η έκθεση των εκμαγείων τους - που θα κατασκευάζονταν στο Λούβρο- ήταν κάτι που μόνο θετικά αντιμετωπιζόταν από τους φορείς, αλλά και τον κόσμο της Θεσσαλονίκης.

Το νέο ότι οι «Μαγεμένες», έστω και μέσα από τη μορφή αντιγράφων, δεν προβλέπεται τελικά να βρουν τον δρόμο της επιστροφής τους στην πατρίδα τους, λόγω του ότι η επιχειρηματίας  Έλενα Αμβροσιάδου απέσυρε την τελευταία στιγμή τη χορηγία ύψους 186.000 ευρώ, γέννησε πολλά ερωτηματικά αλλά και προβληματισμό.

Η αλήθεια είναι ότι η αρχική συμφωνία μεταξύ της κ. Αμβροσιάδου και του δήμου Θεσσαλονίκης ήταν τα αντίγραφα των «Μαγεμένων» να στηθούν στον φυσικό τους χώρο, που δεν είναι άλλος από το νότιο τμήμα της Αρχαίας Αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, η προοπτική αυτή κόλλησε από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες, που προέβαλαν ως αναγκαία τη διενέργεια ερευνών και ανασκαφικών εργασιών στην περιοχή, ώστε να προσδιοριστεί ο ακριβής χώρος όπου βρίσκονταν οι «Μαγεμένες» και να τοποθετηθούν εκεί τα αντίγραφά τους.

Λόγω της διαδικασίας, που θεωρείται αρκετά χρονοβόρα, και επειδή μια τέτοια τροπή θα καθυστερούσε πολύ την παρουσίαση των αντιγράφων, ο δήμος Θεσσαλονίκης αντιπρότεινε ως χώρο έκθεσης την είσοδο του δημαρχιακού μεγάρου. Το ενδεχόμενο αυτό όμως κατά τις πηγές της «Θ» δεν ενθουσίασε την κ. Αμβροσιάδου, αφού η ίδια ήθελε να τοποθετηθούν τα αντίγραφα στην Αρχαία Αγορά, να διαμορφωθεί κατάλληλα και να αναδειχθεί ο εκεί χώρος. Μάλιστα, επιθυμία της ήταν να περιφραχθεί η έκθεσή τους ώστε η είσοδος από τους επισκέπτες να γίνεται με καταβολή εισιτηρίου ώστε να εξασφαλιστεί με αυτόν τον τρόπο ο οικονομικός τρόπος της συντήρησής τους.

Μια τέτοια λύση όμως δεν φαίνεται να ήταν εφικτή από την πλευρά του δήμου, γεγονός που ανάγκασε την επιχειρηματία να αποσύρει τη χορηγία της. Ωστόσο, άνθρωποι που βρίσκονται στον στενό κύκλο της κ. Αμβροσιάδου υποστηρίζουν πως αν αύριο βρισκόταν τρόπος να εγκριθεί η εγκατάσταση των αγαλμάτων στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς, τότε θα άλλαζε αμέσως την απόφασή της. Μετά από όλες αυτές τις περιπέτειες και τις διαφωνίες, ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει στραφεί στην αναζήτηση νέου χρηματοδότη για το εγχείρημα, χωρίς όμως -προς το παρόν- θετικά αποτελέσματα.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.