Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO για να μας υπενθυμίσει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο δάσκαλος μέσα στην κοινωνία, είτε εργάζεται σε μία πλούσια πόλη της Δύσης, είτε σε μια αυτοσχέδια σχολική αίθουσα κάποιου στρατοπέδου προσφύγων. Σκοπός της είναι να κινητοποιήσει την υποστήριξη στους εκπαιδευτικούς και να διασφαλίσει ότι οι ανάγκες των μελλοντικών γενεών θα συνεχίσουν να πληρούνται από τους εκπαιδευτικούς.




Σε μέρες πραγματικά δύσκολες για όλη την ανθρωπότητα, ο εορτασμός της Ημέρας των Εκπαιδευτικών μας  δίνει την ευκαιρία να τονίσουμε τη σημασία που έχει η ποιοτική εκπαίδευση για έναν κόσμο ειρηνικό, χωρίς βία και τρομοκρατία, θεμελιωμένο στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η ποιοτική εκπαίδευση είναι το μόνο μέσο αντίστασης στη βία και τη μισαλλοδοξία, στην ημιμάθεια και το φανατισμό, που βλέπουμε να καλλιεργείται από διάφορους φορείς. Ποιοτική εκπαίδευση είναι η εκπαίδευση που δεν υποτάσσεται σε σκοπιμότητες ή στις εφήμερες ανάγκες της αγοράς, αλλά στοχεύει στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας, ενός ενεργού και δημοκρατικά σκεπτόμενου πολίτη.


Το σύνθημα του φετινού εορτασμού είναι «Take a stand for teachers», και σε ελεύθερη απόδοση: «Πάρτε θέση για τους Εκπαιδευτικούς».

Επειδή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν στην οικοδόμηση του μέλλοντος «…με την καλλιέργεια των μελλοντικών γενεών, διασφαλίζοντας έτσι την βιώσιμη ανάπτυξη των κοινωνιών» (Fred van Leeuwen, Γενικός Γραμματέας της «Διεθνούς Εκπαίδευσης»).

Επειδή οι εκπαιδευτικοί εξασκούν το λειτούργημά τους μέσα σε ένα υποβαθμισμένο οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, οι οποίες υποβαθμίζονται ολοένα και περισσότερο σε πολλά μέρη του κόσμου.

Επειδή οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν τις αξίες και τις αρχές που περιλαμβάνονται στις Συστάσεις των Συνόδων της UNESCO για τους εκπαιδευτικούς, αλλά πολλές από αυτές εφαρμόζουν πολιτικές που τις καταστρατηγούν.

Επειδή η Ελπίδα και η Προσδοκία για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο των λαών βασίζεται απόλυτα στην ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ των νέων τους, και αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αφοσιωμένους εκπαιδευτικούς, στους οποίους θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας και να τους δώσουμε τα απαραίτητα κίνητρα.

Πέρα από την αποτελεσματική μετάδοση του καθαρά γνωστικού αντικειμένου, ο εκπαιδευτικός συμβάλλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της κριτικής σκέψης των μαθητών, τους εμπνέει την συνεργασία, τους καθοδηγεί στη μέθοδο προσέγγισης και επεξεργασίας των πληροφοριών μέσα από διάφορες πηγές, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, στη διαμόρφωση προσωπικής άποψης, στη λήψη συνειδητών αποφάσεων και επιλογών. Ο εκπαιδευτικός επηρεάζει αποφασιστικά τη διαμόρφωση του αυριανού πολίτη προς όφελος όλης της κοινωνίας, που μόνο έτσι θα μπορεί να ελπίζει σε ανάπτυξη και να προσδοκά ένα καλύτερο μέλλον.

Για να μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτός ο σκοπός, θα πρέπει να παρασχεθούν στον εκπαιδευτικό όλα τα απαραίτητα εφόδια για να αφοσιωθεί απερίσπαστος στο έργο του, δηλαδή κοινωνική αναγνώριση της προσφοράς του, ασφαλές και σταθερό εργασιακό πλαίσιο, εργαλεία (βιβλία, διδακτικό υλικό και υλικοτεχνική υποδομή), επιστημονική καθοδήγηση, μετεκπαίδευση - κατάρτιση, επιμόρφωση, κίνητρα, επαγγελματική εξέλιξη.

Δηλαδή, ακριβώς ότι παρέχεται στους Έλληνες Εκπαιδευτικούς σήμερα ….!
«Οι Εκπαιδευτικοί ... τελικά προσδιορίζουν τη συλλογική μας ικανότητα να καινοτομούμε, να ανακαλύπτουμε, να βρίσκουμε λύσεις για το αύριο. Τίποτα δεν αντικαθιστά ποτέ ένα καλό Δάσκαλο. Δεν υπάρχει τίποτε σημαντικότερο από το να τους υποστηρίξουμε … Περιμένουμε πολλά από τους εκπαιδευτικούς, που με τη σειρά τους, έχουν δικαίωμα να περιμένουν το ίδιο πολλά από όλους μας …» (Irina Bokova, Γενική Διευθύντρια της UNESCO).



Στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, που έχουν υποστεί η εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί, καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, αναφέρονται οι εκπαιδευτικοί στη διακήρυξη που εξέδωσε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών, που εορτάζεται στις 5 Οκτωβρίου.


Στη διακήρυξη τονίζεται χαρακτηριστικά: «Η 5η Οκτωβρίου βρίσκει και εφέτος τη χώρα μας, όπως και τη διεθνή κοινότητα, στη δίνη μιας οικονομικής κρίσης πρωτοφανούς για τα μεταπολεμικά δεδομένα, που περιορίζει ασφυκτικά τις δυνατότητές της να επιτελέσει αυτό το έργο. Οι εκπαιδευτικοί, μαζί με όλους τους εργαζομένους, υποχρεώνονται να υποστούν κατ’ εξακολούθηση τις δραματικές συνέπειες της κρίσης που άλλοι δημιούργησαν. Να αποδεχτούν για μια ακόμη φορά σοβαρή μείωση των αποδοχών τους, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσής τους, αλλά και το φάσμα της ανεργίας και της υποαπασχόλησης».

Η διακήρυξη της ΟΛΜΕ περιλαμβάνει λεπτομερώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φέτος τα σχολεία και οι λειτουργοί τους, αναφέροντας πως «τα λειτουργικά έξοδα είναι αδύνατο να καλυφθούν και πολλές σχολικές μονάδες είναι ήδη χρεωμένες. Σοβαρές αρρυθμίες παρατηρούνται στις μετακινήσεις μαθητών, ιδίως σε δυσπρόσιτα και απομακρυσμένα σχολεία».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν «στη μείωση των δημόσιων δαπανών για την Παιδεία, που προβλέπεται ότι το 2015 μόλις θα φτάνουν το 2,23 % επί του ΑΕΠ με όλες τις δραματικές επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης για το δημόσιο σχολείο».

Οι καθηγητές ζητούν να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε «ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να διασφαλίζεται η επαρκής εκπαίδευση όλων των παιδιών, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Η οικονομική κρίση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί την αιτία ή τη δικαιολογία για την υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και την ενίσχυση των μορφωτικών ανισοτήτων στα σχολεία και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», καταλήγει η διακήρυξη της ΟΛΜΕ.


Στοιχεία, προτάσεις και υλικό για τον εορτασμό της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικών θα μπορούν να βρουν οι εκπαιδευτικοί στον ιστότοπο http://www.5oct.org, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Συγχρόνως, καλεί τους εκπαιδευτικούς να κοινοποιήσουν τις σχετικές δράσεις τους στο www.worldteachersday.org.map.










1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος10:19 π.μ.

    Το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου προέρχεται από το Δελτίο Τύπου της ΟΛΤΕΕ (βλ. http://www.hellasedu.gr/2012/10/blog-post_5.html)
    Καλό θα ήταν να αναφέρονται και οι πηγές, ή τουλάχιστον να μνημονευόταν και το όνομα της Ομοσπονδίας Λειτουργών Τεχνικής & Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Στο άρθρο αναφέρεται μόνο η ΟΛΜΕ ...
    Ευχαριστώ, Δημήτρης Αμπόνης, εκπαιδευτικός ΠΕ 12.02

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.