Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο θεσμός «Παγκόσμια Ημέρα», είναι μία τεράστια ευκαιρία να αναδειχθεί η ανάγκη σύμπραξης όλου του πλανήτη προς ένα σκοπό.


Μέσα στην καθημερινότητά του, ο άνθρωπος δίνει λίγη σημασία σε αυτό το θεσμό. Έχοντας πάρει καταστάσεις και πράγματα δεδομένα, αδιαφορεί για αυτά ή τα στιγματίζει με έναν υποκειμενικό τρόπο προκειμένου να κατευνάσει τη φόβο του και να μη βρει το θάρρος να τα αντιμετωπίσει.

 Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρας Ψυχικής Υγείας, είναι από τις πιο σημαντικές στο φάσμα αυτού του θεσμού. Σε κρατικό επίπεδο η Παγκόσμια Ημέρας Ψυχικής Υγείας εκφράζει το δικαίωμα πρόσβασης του ανθρώπου στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και δίνει τη δυνατότητα κάθε χρόνο να οργανώνονται και να συζητούνται στρατηγικές, προγράμματα και πρακτικές για την αντιμετώπιση και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας στον πλανήτη μας.

Σε προσωπικό επίπεδο, κάνει τον άνθρωπο έστω και για λίγα λεπτά της ημέρας, να αναρωτηθεί για τη δική του ψυχική υγεία. Να νιώσει τη σημασία της, να αντιληφθεί την ουσιαστική ισορροπία που παίζει στη ζωή του και το πώς λειτουργεί ως αφετηρία στην καθημερινή του πορεία: να σταθεί αντάξια στις απαιτήσεις της εργασίας, της οικογένειας, της κοινωνίας, της δικής του πάνω από όλα προσωπικότητας, ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες όπως αυτές που αντιμετωπίζει σήμερα.



Η προκατάληψη απέναντι στα άτομα που πάσχουν από κάποια ψυχική νόσο και ο στιγματισμός τους όχι μόνο δεν προάγει την ψυχική υγεία αυτών των ατόμων αλλά αντιθέτως διογκώνει τα προβλήματά τους.


Το στίγμα είναι ένα θέμα που αφορά όλη την κοινωνία και όχι μόνο τον πάσχοντα από κάποια ψυχική νόσο ή τους συγγενείς του και οφείλεται σε πεποιθήσεις που έχουν δημιουργηθεί χωρίς να υπάρχει η σωστή γνώση και κρίση.


Σήμερα, η 10η Οκτωβρίου 2012, είναι αφιερωμένη στην κατάθλιψη. Το θέμα της είναι: «Depression: A global crisis» (Κατάθλιψη: Μια παγκόσμια κρίση).

Τα στοιχεία που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την κατάθλιψη, με αφορμή τη σημερινή μέρα, είναι δραματικά. Τουλάχιστον 350 εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών και όλων των κοινοτήτων, έχουν επηρεαστεί από την κατάθλιψη. Σήμερα, η κατάθλιψη βρίσκεται στην τρίτη θέση των αιτιών που προκαλούν σοβαρές αναπηρίες στον άνθρωπο και οι προβλέψεις αναφέρουν ότι θα είναι στην πρώτη θέση το 2030.

Ένας στους δέκα ανθρώπους πάσχει από κατάθλιψη και ένας στους πέντε θα βιώσει κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μπορεί να ακούγονται απλά νούμερα, αλλά πίσω από αυτά υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια. Υπάρχουν επιστημονικές μέθοδοι και νέες έρευνες για την καταπολέμηση της κατάθλιψης, αλλά παρόλα αυτά μόνο ένα 10% από αυτούς που τη χρειάζονται την λαμβάνουν. Ανάμεσα στους πιο σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό το μεγάλο κενό είναι η έλλειψη γνώσεων στην ψυχική υγεία από τις κοινότητες και τους ανθρώπους, ο φόβος του στίγματος, η έλλειψη πόρων καθώς και η δυνατότητα να υλοποιηθούν οι επιστημονικές παρεμβάσεις και λύσεις με χαμηλότερο κόστος.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΠΟΥ, από κατάθλιψη πάσχουν άνθρωποι σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Μάλιστα μια μελέτη που έγινε με την υποστήριξη του ΠΟΥ δείχνει ότι περίπου ένα 5% των ανθρώπων παρουσίασαν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε.


"Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση (να πάθουν κατάθλιψη) από τους άνδρες", εξήγησε εξάλλου ο διευθυντής του τμήματος διανοητικής υγείας και κατάχρησης ψυχοτρόπων ουσιών στον ΠΟΥ, δρ. Σέκχαρ Σαξένα. Ως εκ τούτου, σημειώνει ο ίδιος, ο αριθμός των γυναικών που υποφέρουν από κατάθλιψη είναι 50% πιο υψηλός από αυτόν των ανδρών.

Το μεγαλύτερο αυτό ποσοστό των γυναικών εξηγείται κυρίως από την επιλόχεια κατάθλιψη, η οποία επηρεάζει έως και μία λεχώνα στις πέντε.

Εξάλλου διάφορες ιδιαίτερες συνθήκες --οικονομικές δυσκολίες, ανεργία, καταστροφές και συγκρούσεις-- μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Στην πιο σοβαρή μορφή της, η κατάθλιψη οδηγεί στην αυτοκτονία. Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι αυτοκτονούν ετησίως και ένα μεγάλο μέρος από αυτούς υποφέρει από κατάθλιψη.
Ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ανθρώπων που κατάφεραν να αυτοκτονήσουν υπέφερε από κατάθλιψη, σύμφωνα με τον Σαξένα, ο οποίος σημείωσε εξάλλου ότι όσο πιο ανεπτυγμένη είναι η χώρα, τόσο πιο πολύ αυξάνεται η συχνότητα του φαινομένου.

Λόγω της ντροπής που εξακολουθεί να προκαλεί συχνά η κατάθλιψη, πολλοί ασθενείς δεν παραδέχονται ότι υποφέρουν. Εξάλλου, εξακολουθεί να μην γίνεται σωστή διάγνωση της κατάθλιψης μεταξύ των νέων και των πολύ νέων.

Το πρώτο βήμα είναι να παραδεχθεί κάποιος ότι υποφέρει από κατάθλιψη και να ζητήσει βοήθεια, σημειώνει ο ΠΟΥ, ο οποίος διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ότι "όσο πιο γρήγορα αρχίσει η θεραπεία, τόσο πιο αποτελεσματική είναι".

Υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές θεραπείες κατά της κατάθλιψης. Δυστυχώς, λιγότεροι από τους μισούς ανθρώπους από αυτούς που υποφέρουν από κατάθλιψη λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται. Το ποσοστό αυτό είναι μάλιστα κάτω του 10% σε πολλές χώρες.


Η κατάθλιψη είναι πράγματι μία παγκόσμια κρίση. Είναι μία πραγματικότητα που πλήττει τον άνθρωπο και απαιτεί εξειδικευμένη και επιστημονική θεραπεία ως προς την αντιμετώπισή της. Είναι σημαντικό ο άνθρωπος να πάρει την ευθύνη και να την αντιμετωπίσει, φροντίζοντας τον εαυτό του. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο πιο αποτελεσματική είναι.


Η κατάθλιψη μπορεί να κάνει ακόμα και τις πιο εύκολες καθημερινές δραστηριότητες, να δείχνουν πολύ δύσκολες. Μία υγιεινή διατροφή, ένας προσωπικός προγραμματισμός, ένας καλός ύπνος, μία εκδήλωση ανάγκης βοήθειας από το συγγενικό περιβάλλον, μία ρεαλιστική αντιμετώπιση των καταστάσεων, είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Αν οι δυσκολίες γίνουν δύσκολα διαχειρίσιμες, ένας ψυχολόγος ή ψυχίατρος μπορεί να βοηθήσει με πιο ειδικό τρόπο.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι οι πρωτοβάθμιες μονάδες ψυχικής υγείας όπως και οι φορείς ψυχικής υγείας, είναι σημαντικοί παράγοντες για την καταστολή των ψυχολογικών προβλημάτων, ακόμα και σε προληπτικό επίπεδο. Η ευθύνη του κράτους είναι μεγάλη και αυτή τη στιγμή απαιτείται να στηρίξει, οικονομικά και πρακτικά τους χώρους που προασπίζουν την ψυχική υγεία. Ταυτόχρονα, σύλλογοι ψυχικής υγείας, σύλλογοι επαγγελματιών ψυχικής υγείας, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και οικογενειακοί φορείς, χρειάζεται να κάνουν ένα βήμα περισσότερο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, αναλαμβάνοντας υπεύθυνο και ηγετικό ρόλο, καλύπτοντας, όσο γίνεται, το κενό που αφήνει η κρατική πολιτική.

Η ψυχική υγεία ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως μία κατάσταση ευεξίας, στην οποία κάθε άτομο αντιλαμβάνεται τη δική του δυναμική, μπορεί να ανταπεξέλθει με το φυσιολογικό στρες της ζωής, μπορεί να δουλέψει παραγωγικά, γόνιμα και μπορεί να συνεισφέρει θετικά στην κοινωνία του. Πέρα όμως από τις θεωρίες και τους ορισμούς, η πραγματικότητα είναι εδώ και προκαλεί τον άνθρωπο. Μακριά από στίγματα, ταμπού και δεισιδαιμονικές σκέψεις, η ψυχική υγεία έχει πάψει πια να αποτελεί αντικείμενο ειρωνείας. Έχει καταστεί προτεραιότητα στη ζωή του ανθρώπου που οφείλει να την προασπιστεί. Οι άνθρωποι που αγωνίζονται για τον εαυτό τους και για την ψυχική υγεία τους, είναι οι υγιείς άνθρωποι της κοινωνίας. Αξιέπαινοι πραγματικά, προσπαθούν να επιλύσουν τις δυσκολίες τους με στόχο όχι μόνο την προσωπική αλλά και την συλλογική αλλαγή.

Πηγές: Το Βήμα/ ΠΟΥ/ Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.