Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Πολυθάλαμος τάφος υπάρχει και στην Πέλλα

Οτι ο τάφος της Αμφίπολης είναι πολυθάλαμος δεν χωράει καμία αμφιβολία, αλλά και ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον ρουν της ιστορίας της Μακεδονίας θεωρείται επίσης βέβαιο, αν κρίνουμε από τις εκτιμήσεις σοβαρών αρχαιολόγων που δεν θέλουν να μπουν στην αρένα των αντιπαραθέσεων με την ανασκαφέα πριν ολοκληρωθεί το έργο της.


Αναμένοντας την επιγραφή, που μακάρι κάπου να υπάρχει, για να χρονολογηθεί με ασφάλεια το ταφικό μνημείο, όπως και τις αυριανές δηλώσεις της Αννας Παναγιωταρέα στο Μουσείο της Αμφίπολης για την εξέλιξη της ανασκαφής, αναζητούνται τα γνωστά, παράλληλα με αυτό, ταφικά οικοδομήματα στην περιοχή.

Ενας μνημειακός λαξευτός τάφος με 7 θαλάμους έχει βρεθεί από χρόνια στην Πέλλα και έχει δημοσιευθεί στο λεύκωμα με τίτλο «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας» (εκδ. Ιδρύματος Λάτση). Ο τάφος αυτός έχει θολωτή οροφή, όπως της Αμφίπολης, και διαμορφώνεται στις τρεις πλευρές ενός επιμήκους κεντρικού θαλάμου. «Χρησιμοποιήθηκε για τις ταφές μιας σημαντικής προφανώς οικογένειας της Πέλλας», όπως διαβάζουμε στο βιβλίο, «από το τέλος του 4ου αι. έως τις αρχές του 1ου αι. π.Χ.» Οι ταφές είχαν γίνει πάνω σε κτιστά ή μονολιθικά βάθρα. Τώρα, ως προς την αρχιτεκτονική μορφή του τάφου, αναφέρεται πως «σχετίζεται στενά με ταφικά μνημεία με θήκες στα τοιχώματα, ευρύτατα διαδεδομένα στην Κύπρο, τη Ρόδο και κυρίως στην Αίγυπτο, μια μορφή που μπορεί να θεωρηθεί αφετηρία της εξέλιξης της χριστιανικής κατακόμβης, βεβαιώνει την αλληλεπίδραση των πολιτισμικών στοιχείων με την έντονη διακίνηση ανθρώπων, προϊόντων και ιδεών στα ελληνιστικά βασίλεια».

Ο πολυθάλαμος τάφος της Αμφίπολης
Ενας εκ των συγγραφέων του τόμου αυτού είναι και ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Ακαμάτης, ο οποίος λέει πως ο πολυθάλαμος τάφος της Πέλλας είναι μικρότερος από της Αμφίπολης. Οι ομοιότητές του με τον τάφο του λόφου Καστά είναι ο μακρύς δρόμος και οι κλίμακες. Οι διαφορές είναι πολλές. Ο τάφος της Πέλλας είναι ολόκληρος -ακόμη και η καμάρα του- λαξευμένος στο βράχο, ενώ της Αμφίπολης εξ ολοκλήρου κτιστός. Επίσης, ο τάφος της Πέλλας έχει πολλές θύρες που οδηγούν σε θαλάμους, ενώ στην Αμφίπολη μέχρι στιγμής έχει βρεθεί μια θύρα σε κάθε θάλαμο.

Σύμφωνα με τον κ. Ακαμάτη, το μνημείο της Αμφίπολης είναι πολύ ενδιαφέρον και μεγαλειώδες. Ο ίδιος παρακολουθεί με ενδιαφέρον την ανασκαφή και τα στοιχεία που κάθε τόσο αποκαλύπτονται και συνιστά υπομονή σε όσους αδημονούν να βρεθεί η ταυτότητα του νεκρού ή των νεκρών, αν υπάρχουν. Θεωρεί επίσης αναγκαία τα μέτρα αντιστήριξης και υποστύλωσης του μνημείου, λόγω και της επερχόμενης αλλαγής καιρικών συνθηκών.

Πηγή:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.