Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ΠΚΜ για την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2013, που εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου με στόχο να αναδειχθεί η  σημασία της ανοσοποίησης και τα οφέλη του εμβολιασμού, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

 
Με κεντρικό σύνθημα της φετινής επετείου το «προστατέψτε τον κόσμο σας - εμβολιαστείτε», ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέλει να τονίσει τη μέγιστη σημασία του εμβολιασμού στην πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων, την προστασία της ζωής αλλά και της παγκόσμιας υγείας.
 
Στο πλαίσιο αυτής της παγκόσμιας διοργάνωσης, θα εορτασθεί και στην Ευρώπη η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 22 – 27 Απριλίου 2013 (EIW) με σύνθημα, «Πρόληψη- Προστασία- Ανοσοποίηση». Ο δε κεντρικός πυρήνας – μήνυμα είναι ότι ο εμβολιασμός κάθε παιδιού είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των ασθενειών .

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,  περίπου 2-3 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως μπορούν να αποφευχθούν με τον εμβολιασμό. Επίσης, η εκτίμηση για το 2008 είναι ότι 1,5 εκατομμύρια θάνατοι παιδιών κάτω των 5 ετών οφείλονταν σε ασθένειες που θα μπορούσαν να προληφθούν με εμβολιασμό ρουτίνας. Αυτό αντιπροσωπεύει το 17% περίπου της συνολικής παγκόσμιας θνησιμότητας των παιδιών κάτω των 5 ετών. Τα οφέλη του εμβολιασμού ολοένα και επεκτείνονται σε εφήβους και ενήλικες, παρέχοντας προστασία από θανατηφόρες ασθένειες όπως η γρίπη, η μηνιγγίτιδα και ο καρκίνος (π.χ. του τραχήλου της μήτρας και ο καρκίνος του ήπατος) που εμφανίζονται στην ενήλικη ζωή.
 
Είναι γεγονός ότι ο εμβολιασμός έχει κάνει πολλά λοιμώδη νοσήματα να εμφανίζονται σπάνια ή ακόμη και να εξαφανιστούν από κάποιες χώρες. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας εφησυχάζει και να θεωρούμε τον εμβολιασμό ως μη απαραίτητο. Τα νοσήματα αυτά εμφανίζονται ως αναδυόμενα συνεχώς σε χώρες όπου υπάρχει αδυναμία εμβολιασμού  και ο εμβολιασμός είναι ανεπαρκής.

Το 2013 είναι αφιερωμένο στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια όπου η απειλή είναι υπαρκτή και ο στόχος είναι να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη. Υπενθυμίζουμε ότι από το 2008 έως σήμερα έχουν εμφανιστεί στη Δυτική Ευρώπη επιδημίες ιλαράς, κοκίτη και παρωτίτιδας
Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,  υπάρχουν επτά βασικοί λόγοι που τοποθετούν την ανοσοποίηση της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας σε θέση προτεραιότητας και είναι οι εξής :
• Η ανοσοποίηση σώζει ζωές
• Είναι βασικό δικαίωμα και στρατηγική συνιστώσα στα προγράμματα
  μείωσης της φτώχειας
• Οι ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβολιασμό εξακολουθούν να  
    αποτελούν απειλή
• Υπάρχουν ακόμη ασθένειες που εξελίσσονται και άλλες που τείνουν να  
   εξαλειφθούν, οπότε η παρακολούθηση τους είναι σημαντική
• Η ανοσοποίηση είναι οικονομικά αποδοτική
• Ως προς τον εμβολιασμό τα παιδιά εξαρτώνται από τα συστήματα υγείας
   που πρέπει να παρέχουν τα εμβόλια στο «σωστό χρόνο και τη σωστή
    θέση»
• Κάθε παιδί πρέπει να εμβολιαστεί
 
Η λανθασμένη και ελλιπής πληροφόρηση είναι δυστυχώς η αιτία για την δημιουργία μιας επικίνδυνης αντί-εμβολιαστικής κουλτούρας. Εδώ ο ρόλος των υπηρεσιών υγείας είναι καθοριστικός. Οι πολίτες πρέπει να πληροφορηθούν και να εκπαιδευτούν στα θέματα Πρόληψης και Αγωγής υγείας για να αλλάξουν τις λανθασμένες και πολλές φορές επικίνδυνες για την Δημόσια Υγεία αντιλήψεις.
Η όγδοη επέτειος της ευρωπαϊκής εβδομάδας εμβολιασμού είναι μια ακόμη ευκαιρία για τις Υπηρεσίες Υγείας να σταθούν δίπλα στον πολίτη και με ιδιαίτερη ευαισθησία στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες. Το κεντρικό όμως μήνυμα είναι ότι ο εμβολιασμός ΚΑΘΕ παιδιού είναι μία πράξη επένδυσης για το μέλλον.
 
«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η προστασία και η θωράκιση της δημόσιας υγείας μέσα από ένα πλέγμα στοχευμένων δράσεων πρόληψης, αποτελεί βασική προτεραιότητα της κοινωνικής μας πολιτικής. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του εμβολιαστικού κέντρου που λειτουργεί στη Διεύθυνση Υγείας, παρέχει υπηρεσίες δωρεάν εμβολιασμών για τους άπορους και ανασφάλιστους  πολίτες με εμβόλια που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας. Επιπλέον, σε έκτακτες περιπτώσεις όπως π.χ. η έξαρση επιδημιών, η ΠΚΜ συμμετέχει δυναμικά στις δράσεις μαζικού εμβολιασμού και αναπτύσσει, σε συνεργασία με τους φορείς υγείας, παράλληλα και τακτικά, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού. Αξίζει ακόμη να αναφερθούμε στη σημασία της λειτουργίας γραφείου-ιατρείου ταξιδιωτικής ιατρικής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου εφαρμόζονται ειδικά εμβόλια στους ταξιδιώτες και χορηγούνται τα διεθνή πιστοποιητικά εμβολιασμού, όπως προβλέπει ο Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός. Ο επαρκής εμβολιασμός και η σωστή πρόληψη σώζουν ζωές και συμβάλλουν  στην εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τα παιδιά μας»  δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.