Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Περίεργο παγωμένο στρώμα στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης

Το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος «Venus Express» ανακάλυψε για πρώτη φορά ένα απρόσμενα παγωμένο στρώμα ψηλά στην ατμόσφαιρα του καυτού γειτονικού πλανήτη, το οποίο μάλιστα μπορεί να είναι τόσο κρύο, ώστε να παγώνει το διοξείδιο του άνθρακα, που υπάρχει άφθονο και να το μετατρέπει σε χιόνι.

Ο πλανήτης Αφροδίτη είναι γνωστός για την παχιά ατμόσφαιρά του, που περιέχει διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και για τις υψηλές θερμοκρασίες που εμφανίζονται στην επιφάνειά του, γεγονός που τον κάνει εντελώς αφιλόξενο σε κάθε μορφή ζωής.

Όμως, μια νέα ανάλυση που βασίζεται σε πέντε χρόνια παρατηρήσεων της Αφροδίτης από το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Venus Express, αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός πολύ ψυχρού στρώματος της ατμόσφαιρας, σε θερμοκρασία της τάξης των -175 º C, σε υψόμετρο 125 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη.


Οι ερευνητές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), με επικεφαλής τον Αρνό Μαϊέ του Βελγικού Ινστιτούτου Αστρονομίας του Διαστήματος, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωφυσικής «Journal of Geophysical Research» της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, μελέτησαν παρατηρήσεις πέντε ετών και ανίχνευσαν ένα παγωμένο στρώμα της ατμόσφαιρας με θερμοκρασία περίπου μείον 175 βαθμών Κελσίου, σε ύψος 125 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη, ο οποίος είναι γνωστός για την πυκνή ατμόσφαιρα διοξειδίου και τις καυτές θερμοκρασίες στο έδαφός του.


Το περίεργο αυτό ψυχρό στρώμα είναι ψυχρότερο από οποιοδήποτε μέρος της ατμόσφαιρας της Γης, παρότι η Αφροδίτη βρίσκεται πολύ πιο κοντά στον Ήλιο. Η ανακάλυψη έγινε υπολογίζοντας την περιεκτικότητα διοξειδίου του άνθρακα συναρτήσει της απόστασης από την επιφάνεια της Αφροδίτης, διαμέσου της παρατήρησης του ηλιακού φωτός που φιλτράρεται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Γνωρίζοντας τις συγκεντρώσεις του διοξειδίου και συνδυάζοντάς τες με τα δεδομένα της ατμοσφαιρικής πίεσης σε κάθε ύψος, οι επιστήμονες μπορούν στη συνέχεια να υπολογίσουν τις αντίστοιχες θερμοκρασίες.






«Εφ’ όσον η θερμοκρασία σε μερικά ύψη πέφτει κάτω από το σημείο πήξης του διοξειδίου του άνθρακα, υποπτευόμαστε ότι σχηματίζεται πάγος διοξειδίου σε εκείνες τις περιοχές της ατμόσφαιρας», δήλωσε ο Μαϊέ. Τέτοια νέφη μικρών σωματιδίων πάγου ή χιονιού από διοξείδιο του άνθρακα πρέπει να είναι πολύ ανακλαστικά όσον αφορά την ηλιακή ακτινοβολία.

Η μελέτη επίσης ανακάλυψε ότι το παγωμένο στρώμα βρίσκεται σαν «σάντουιτς» ανάμεσα σε δύο σχετικά θερμότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

«Το εύρημα είναι πολύ φρέσκο και πρέπει να το σκεφτούμε καλά για να καταλάβουμε ποιές είναι οι συνέπειές του. Πρόκειται για κάτι ξεχωριστό, που δεν παρατηρείται στις ατμόσφαιρες της Γης ή του Άρη, οι οποίες έχουν διαφορετικές χημικές συνθέσεις και συνθήκες θερμοκρασίας», δήλωσε ο επιστήμονας του Venus Express της ESA Χέκαν Σβέντεμ.

Πηγή: ΑΜΠΕ/ esa.int

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.