Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Παρά τα επικείμενα λουκέτα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ το τμήμα της Έδεσσας δεν μπορεί να κλείσει

Eκατόν πενήντα τμήματα από πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε διάστημα δύο περίπου χρόνων θα σβηστούν από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, ως αποτέλεσμα καταργήσεων ή και συγχωνεύσεων που έχει θέσει ως προτεραιότητα το υπουργείο Παιδείας.



Οι κ.κ. Τόμσεν και Μορς μάλιστα, έτειναν ευήκοα ώτα στις εξαγγελίες της ελληνικής πλευράς για την εξοικονόμηση άνω των 350 εκατ. ευρώ στον τομέα της παιδείας τη διετία 2013-2014 από τις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και την κατάργηση ΤΕΙ, ορισμένα από τα οποία θα συγχωνευτούν με ΑΕΙ. Αυτό όμως που επιθυμούν είναι τα λουκέτα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να είναι μαζικά και να προσχωρήσουν χωρίς αναβολές.
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το Τμήμα Μάρκετινγκ και Διοίκησης Διαδικασιών που βρίσκεται στην Έδεσσα;
Ρωτήσαμε σχετικά για τις διαδικασίες και τη φημολογία κλεισίματος του ΑΕΙ του νομού μας, τους δύο βουλευτές, Θεοδώρα Τζάκρη και Διονύση Σταμενίτη.
Η Θ. Τζάκρη δήλωσε ότι το Τμήμα Μάρκετινγκ στην Έδεσσα είναι μοναδικό και δεν συντρέχουν λόγοι κατάργησης του:
«Ανάλογα δημοσιεύματα έχουν γίνει και για άλλα τμήματα και υπηρεσίες, αλλά δεν ξέρουμε προς το παρόν απολύτως τίποτα. Το Τμήμα Μάρκετινγκ στην Έδεσσα είναι χρήσιμο και στηρίζεται μάλιστα από την τοπική κοινωνία και δε νομίζω σήμερα το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι να κλείσει το συγκεκριμένο τμήμα. Το ζήτημα είναι να ενισχυθούν τα Τμήματα αυτά ακόμη περισσότερο ώστε να μπορούν να παίξουν το ρόλο τους στην κοινωνία και στο εκπαιδευτικό σύστημα. Βεβαίως, και πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα. Αυτό το Τμήμα όμως είναι μοναδικό, είχε γίνει για συγκεκριμένους λόγους, ανήκει στη διοικητική διάρθρωση και τη δομή του Πανεπιστημίου Μακεδονία και δεν υπάρχει αντίστοιχό του, επομένως εκτιμώ ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια κατάργησης του. Αντιθέτως, τμήματα νοσηλευτικής κλπ έχουν ξεφυτρώσει σαν τα μανιτάρια σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα, που σίγουρα δεν είναι απαραίτητα».
Ο κ. Σταμενίτης απάντησε πως χρειάζεται αναδιάρθρωση το όλο σύστημα:
«Έχει συσταθεί μία επιτροπή που αξιολογεί όλα τα τμήματα σε όλη τη χώρα, με κανόνες πανεπιστημιακούς, αν πρέπει και αν μπορούν να λειτουργήσουν. Έτσι θα αξιολογηθεί και το τμήμα μάρκετινγκ στην Έδεσσα. Ελπίζω οι διδάσκοντες και όλοι οι παράγοντες του Τμήματος να έχουν κάνει όσα χρειάζεται για να αξιολογηθεί θετικά. Γενικότερα, πάντως τα τελευταία χρόνια είχαμε έναν πληθωρισμό τέτοιων Τμημάτων, που ένα στοιχείο ήταν η εξυπηρέτηση της τοπικής κοινωνίας και όχι η εξυπηρέτηση του γνωστικού αντικειμένου.
Για μένα πρέπει να γίνει αποσυμφόρηση από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς σήμερα η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη δεν μπορούν να έχουν και πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Αν και η εποχή δεν είναι καθόλου εύκολη, θα έπρεπε να μπουν οι βάσεις ώστε οι δύο μεγάλες πόλεις να έχουν πχ ΑΕΙ και κάποιες άλλες πόλεις να φιλοξενούν Τμήματα τους ή ΤΕΙ. Όπως αυτό συμβαίνει με κάποιες πόλεις, όπως Κοζάνη ή Ιωάννινα οι οποίες συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό φοιτητών, που πραγματικά και η παροχή γνώσης δεν είναι σωστή και υπάρχει πληθωρισμός σε όλη την πόλη. άρα λοιπόν, θα πρέπει να επανασχεδιαστεί όλο το σύστημα και σε βάθος χρόνου να υπάρξει μια αποσυμφόρηση που να μπορεί να βοηθήσει τις περιφερειακές πόλεις και τους σπουδαστές.
Για την περιοχή μας θα ήταν καλό να ιδρυθεί ένα ΤΕΙ Γεωπονίας, παραδείγματος χάριν, γιατί στο νομό έχουμε σημαντικές παραγωγές και στο φυτικό και στο ζωικό κεφάλαιο. Οπότε μία τέτοια σχολή θα λειτουργούσε ως αρωγός για τη βελτίωση των δύο αυτών τομέων, της καλλιέργειας και της κτηνοτροφίας. Έτσι βλέπω εγώ την ανάπτυξη για το μέλλον της περιοχής. Αν δε διορθώσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος, δε θα βελτιωθούμε στο μέλλον».

Λόγος της Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.