Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Από τις κυριότερες αιτίες θανάτου η παχυσαρκία

Η παχυσαρκία αποτελεί πλέον μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως αλλά και ένα από τα σπουδαιότερα διατροφικά προβλήματα για τις σύγχρονες κοινωνίες.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι στις ΗΠΑ περίπου το 45% του γενικού πληθυσμού και το 20% των παιδικού πληθυσμού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενώ στην Ευρώπη τα ποσοστά της παχυσαρκίας στους άντρες είναι 10-20% και στις γυναίκες 15-25%.

H Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της EE σε συχνότητα παχυσαρκίας ενηλίκων και δεύτερη, μετά την Ιταλία, σε συχνότητα παιδικής παχυσαρκίας, επισημαίνει επικαλούμενη αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαρία Κοκκίνου.

«Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου 7 στους 10 Έλληνες και 5 στις 10 Ελληνίδες έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τα παιδιά στη χώρα μας, καθώς εξακολουθούν να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των πιο παχύσαρκων παιδιών στην Ευρώπη, με το 20% των αγοριών και το 16% των κοριτσιών να είναι παχύσαρκα. Σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη στις μικρές ηλικίες, καθώς το 70% των υπέρβαρων παιδιών και εφήβων θα γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 80% αν ένας εκ των δύο γονέων είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος» αναφέρει στο ΑΜΠΕ η κ. Κοκκίνου, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με την κ. Γούτα, η παχυσαρκία, εκτός από τη διατροφή, οφείλεται και σε γενετικούς, ψυχολογικούς, ορμονικούς, περιβαλλοντικούς, δημογραφικούς, και κοινωνικό-οικονομικούς παράγοντες, στη μειωμένη φυσική δραστηριότητα αλλά και στη λήψη φαρμάκων.

«Η σοβαρή παχυσαρκία κρύβει κινδύνους για την υγεία καθώς παρουσιάζει επιπλοκές. Στους άντρες εμφανίζεται με συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά, ενώ στις γυναίκες με συσσώρευση λίπους στους μηρούς και τους γλουτούς η οποία προκαλεί κυρίως αγγειακά προβλήματα από τα κάτω άκρα, (όπως φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων, κιρσούς).

Οι κυριότερες επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 με ποσοστό 61%, ο καρκίνος ενδομήτριου 34%, η χολολιθίαση 30%, η οστεοαρθρίτιδα 24%, η αρτηριακή υπέρταση 17%, η στεφανιαία νόσος 17%, ο καρκίνος μαστού 11% και ο καρκίνος παχέος εντέρου, 11%» εξηγεί η κ. Γούτα.

Νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας


Δύο νέα φάρμακα, τα οποία μειώνουν την όρεξη και ταυτόχρονα αυξάνουν την ενεργειακή κατανάλωση εγκρίθηκαν στην Αμερική για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας η οποία συσχετίζεται σε υψηλά ποσοστά με την εμφάνιση καρκίνων του ενδομητρίου, των νεφρών του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη.

«Αυτά τα δύο φάρμακα δρουν κεντρικά στον εγκέφαλο, μειώνουν την όρεξη και αυξάνουν την ενεργειακή κατανάλωση και έτσι τρώει κανείς λιγότερο και χάνει βάρος. Είναι συνδυασμός δύο φαρμάκων σε μορφή χαπιού που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα για να έχει μεγαλύτερη δράση. Επειδή είναι πιθανόν να έχουν παρενέργειες χορηγούνται μόνο υπό ιατρικό έλεγχο» ανάφερε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Χρήστος Μαντζώρος.

«Όσον αφορά την παχυσαρκία και τον καρκίνο γνωρίζουμε ότι εάν ένας άγγελος ερχόταν στον κόσμο μας και εξαφάνιζε την παχυσαρκία, σήμερα περίπου 58% των γυναικών που έχουν καρκίνο του ενδομητρίου δεν θα τον είχαν και περίπου 30-40% είτε ανδρών είτε γυναικών που έχουν καρκίνο του νεφρού ή του παχέος εντέρου δεν θα τον είχαν. Επίσης ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες και του προστάτη στους άντρες σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται στη παχυσαρκία» πρόσθεσε ο κ Μαντζώρος.

Προστατευτικό ρόλο στις μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με την παχυσαρκία έχει μια ορμόνη η αντιπονεκτίνη, η οποία παράγεται από τον λιπώδη ιστό και κυρίως από τα λιποκύτταρα του υποδόριου λιπώδους ιστού. Η ορμόνη, αυτή αν και παράγεται σχεδόν αποκλειστικά από τον λιπώδη ιστό, εμφανίζεται σε μειωμένα επίπεδα σε περιπτώσεις παχυσαρκίας, ινσουλινοαντίστασης 3, σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.