Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

«ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα το Φεστιβάλ των Χρωμάτων που ξεκίνησε από την Ινδία. Εκατοντάδες νέοι και νέες γέμισαν τον ουρανό με χρώμα, αφήνοντας πίσω τους το άγχος.

Ο ουρανός καλύφθηκε με ένα πολύχρωμο σύννεφο σκόνης, τα χρώματα αναμείχθηκαν στην αόρατη παλέτα κι ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης σχηματίστηκε για δευτερόλεπτα στον αέρα, πριν πέσει σαν φυσικό φαινόμενο πάνω σε εκατοντάδες νεανικά πρόσωπα, μαλλιά, ρούχα και σώματα. Οταν το σύννεφο κατακάθισε ήταν όλα «εμπριμέ».
Ηταν η «Μέρα με τα Χρώματα», η αναβίωση για πρώτη φορά στην Ελλάδα του Holi, του Φεστιβάλ των Χρωμάτων που ξεκίνησε από την Ινδία και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, συμβολίζοντας τη νίκη του καλού επί του κακού. Μια στιγμιαία «βαλβίδα αποσυμπίεσης» από το άγχος, το στρες, τον θυμό και το αδιέξοδο της σημερινής εποχής, σύμφωνα με την παρεμβατική ομάδα «Σφήνα» που τη διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη.

Ιδρυτής της ομάδας «Σφήνα»,ο σκηνοθέτης , Μάριος «Ερμητικός» Σπύρογλου. Ο ίδιος ίδρυσε την ομάδα... «Π.Κ.» (Προ Κρίσης) το 2008, ως μια «παρεμβατική κολεκτίβα ανθρώπων» με στόχο τη δημιουργία καταστάσεων, άλλοτε υπερρεαλιστικών και άλλοτε παιχνιδιάρικων. Από τότε οι Θεσσαλονικείς έχουν δει μέλη της να παίζουν... μαξιλαροπόλεμο στην Καμάρα, να μετατρέπουν αστικά λεωφορεία σε... ξενυχτάδικα διεκδικώντας νυχτερινά δρομολόγια, να στήνουν ξαπλώστρες, ομπρέλες και αντίσκηνα στον Λευκό Πύργο διεκδικώντας πιο καθαρή θάλασσα και άλλα πολλά.

Το πρώην στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα στην περιοχή της Καλαμαριάς γέμισε με νέους και νέες... κάθε ηλικίας, το απόγευμα του Σαββάτου. Ο καθένας κρατούσε στα χέρια του 7 σακουλάκια με ισάριθμα χρώματα, ενώ οι λίγοι που δεν προνόησαν τα προμηθεύονταν από εκεί. Τα χρώματα ήταν οργανικά, υποαλλεργικά και είχαν παραγγελθεί από την Ινδία ειδικά για το happening.

Στις 5.30 το απόγευμα δόθηκε το σύνθημα της συγκέντρωσης και οι 450 συμμετέχοντες έγιναν μια μάζα, σαν σε διαδήλωση. Η μουσική δυνάμωσε, η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε, και όταν έφτασε στο μηδέν, εκατοντάδες ζευγάρια χέρια πέταξαν ταυτόχρονα τη χρωματιστή σκόνη στον αέρα ή στον... διπλανό τους.


«Κοσμοχαλασιά», είπε κάποιος που θέλησε να περιγράψει με λέξεις τον «συγχρονισμένο χρωματοπόλεμο» και τα λυτρωτικά του συναισθήματα μέχρι να κατακαθίσει το πολύχρωμο σύννεφο, να καθαρίσει η ατμόσφαιρα και να φανερωθεί η εικόνα της «καταστροφής».

Η «Μέρα με τα Χρώματα» θα γίνει θεσμός και θα οργανώνεται σε τακτική βάση. Θα επαναληφθεί και τον ερχόμενο Ιούνιο, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές για τη μεταφορά του και στην Αθήνα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.