Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Συμμετοχή γυναικών στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Συμμετοχή γυναικών στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ζήτησε τις προάλλες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεδομένου ότι, στο 6μελές Συμβούλιο δεν μετέχει καμία γυναίκα από τότε που αποχώρησε η Αυστριακή Γκ.Τούμπελ-Γκούγκερελ.



Το θέμα ανακινήθηκε με την ευκαιρία της επικύρωσης του διορισμού του Υβ Μερς στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και οι φήμες λένε, ότι αν η Ισπανία είχε τελικά προτείνει την Έλενα Σαλγκάδο (όπως φερόταν ότι θα έκανε) θα έπαιρνε αυτή τη θέση αντί του Λουξεμβούργιου Μερς.

Σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής στα ηγετικά κλιμάκια των κεντρικών τραπεζών των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, οι γυναίκες μετέχουν κατά 17%, ενώ το ποσοστό μειώνεται θεαματικά όσο ανεβαίνει το επίπεδο προς την κορυφή της πυραμίδας. Το θέμα συναρτάται, εξάλλου, με τις εκκλήσεις της αντιπροέδρου της Επιτροπής Βιβιάν Ρέντινγκ, να διευρυνθεί η συμμετοχή των γυναικών στα ΔΣ των επιχειρήσεων - κατά 30% από το 2015 και κατά 40% από το 2020.

Μολονότι οι γυναίκες αποτελούν το 60% των αποφοίτων πανεπιστημίων, μετέχουν μόνον κατά 13,7% στα ΔΣ επιχειρήσεων (στην Ελλάδα κατά 7,4%). «Η αυτορύθμιση έχει πετύχει μόνο στη Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία και το Βέλγιο», ανέφερε, πρόσφατα, η κ.Ρέντινγκ και υποστήριξε ότι για να σπάσει αυτή η «γυάλινη οροφή» για τις γυναίκες (που τους επιτρέπει να δούν την κορυφή, αλλά εμποδίζει και την προσβασιμότητά τους σ΄αυτήν) θα πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η πρόταση Ρέντινγκ - που συναρτάται με την «καλή και αποτελεσματική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς - έχει την υποστήριξη του συναδέλφου της Μισέλ Μπαρνιέ, αλλά την αντίδραση της (επίσης) συναδέλφου της Νήλι Κρες. Η Βρετανία ακόμη (επικεφαλής μιας ομάδας εννιά χωρών) υποστηρίζει ότι η θεσμοθέτηση της ποσόστωσης μπορεί να γίνει σε εθνικό, αλλά όχι σε ευρωπαϊκό, επίπεδο, ενώ και από τον ακαδημαϊκό χώρο, η Κλερ Γουάλας παρατήρησε πως «η ποσόστωση είναι αντιδημοφιλές μέτρο. Ας βάλουμε στόχους και όχι ποσοστώσεις».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.