Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Σε αναζήτηση 4.560 συνταξιούχων....

Το υπ. Εργασίας προχωρεί στην αναστολή καταβολής των συντάξεων. Υπολογίζεται ότι το μηνιαίο κέρδος θα φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ. Προθεσμία έως τις 5 Οκτωβρίου σε 213.757 ασφαλισμένους του ΙΚΑ να απογραφούν.

Το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ έχανε κάθε μήνα το Δημόσιο από την καταβολή συντάξεων σε 4.560 ασφαλισμένους-φαντάσματα.

Την ίδια στιγμή, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των συνταξιούχων-μαϊμού του ΙΚΑ, αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν απογραφεί 213.757 άτομα, με αποτέλεσμα να παρατείνεται μέχρι τις 5 Οκτωβρίου η σχετική προθεσμία.


'Εχει ανασταλεί η καταβολή των συντάξεων σε 4.560 άτομα που δεν έχουν απογραφεί και έχει αρχίσει η αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων. Στη συνέχεια θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη όσοι με δόλο εισέπρατταν τις συντάξεις αυτές.

'Οπως σημείωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, από το 2013 καθιερώνονται ετήσιοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι και ανά πενταετία τακτικές απογραφές.
ΙΚΑ. Παράταση δόθηκε στους συνταξιούχους για την απογραφή. Ωστόσο, από το ταμείο επισημαίνεται πως δεν πρόκειται να δοθεί και νέα πίστωση χρόνου.

'Ετσι, όσοι δικαιούχοι δεν προσέλθουν να απογραφούν στις τράπεζες ή στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έως τις 5 Οκτωβρίου δεν θα λαμβάνουν πλέον τη σύνταξή τους μέσω τραπεζών, παρά μόνο με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στα υποκαταστήματα του ταμείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, πέρυσι δεν είχαν απογραφεί 7.500 δικαιούχοι και ήδη έχει πιστοποιηθεί πως σχεδόν 3.500 δεν ζουν.
Εκτιμάται πως συνολικά το όφελος του ταμείου από την αποκάλυψη των περιπτώσεων που συντάξεις καταβάλλονται σε νεκρούς φτάνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ.


 Από την 1η Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου θα γίνει η απογραφή των συνταξιούχων του ΟΓΑ και των επιδοματούχων. Το μέτρο αφορά τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια άτομα.
Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει και η σχετική εγκύκλιος, ενώ σε όσους δεν απογραφούν θα γίνεται αυτόματα διακοπή της καταβολής σύνταξης ή άλλης παροχής.

Με βάση τα στοιχεία έχει ήδη παραδοθεί στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ηλεκτρονικό αρχείο με τα στοιχεία 1.014 συνταξιούχων που δεν είχαν απογραφεί πέρυσι. Η σύνταξή τους έχει ανασταλεί από τον Μάιο.

Παράλληλα πρέπει να σημειωθεί πως στον ΟΓΑ έχει διακοπεί η καταβολή συντάξεων σε 6.340 περιπτώσεις ανασφάλιστων ομογενών από την Αλβανία, από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, την Τουρκία και την Αίγυπτο.
Οι περιπτώσεις αυτές ελέγχονται, ενώ στη συνέχεια στο «μικροσκόπιο» θα βρεθούν και άλλα 17.000 άτομα.

Αναφερόμενος στην απογραφή των συνταξιούχων, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης σημείωσε πως «στόχος είναι η εξυγίανση των ταμείων από ''μαϊμού'' συντάξεις και επιδοματούχους ''φαντάσματα''. Είναι θέμα πρώτα απ' όλα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως έλεγχοι γίνονται και για να διαπιστωθεί το κατά πόσο καταβάλλονται επιδόματα και αναπηρικές συντάξεις σε υγιέστατους ασφαλισμένους.

Στο ΙΚΑ οι έλεγχοι ξεκίνησαν από τη Χίο και τη Ζάκυνθο (όπου υπήρχαν πολύ υψηλά ποσοστά επιδομάτων τυφλότητας) και τώρα σειρά παίρνει η Κρήτη (όπου καταγράφονται υψηλά ποσοστά αναπηρικών συντάξεων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.