Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Θύμα της κρίσης οι ελληνικές λουτροπόλεις

«Ανυδρη» χρονιά για τις ελληνικές λουτροπόλεις εκτιμάται ότι θα είναι το 2012: Η απόφαση των ασφαλιστικών ταμείων να βάλουν «μαχαίρι» στα λουτρικά επιδόματα των ασφαλισμένων, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, αναμένεται να κρατήσουν εφέτος χιλιάδες συνταξιούχους εκτός των πισινών με τα ιαματικά νερά.


Στο σκηνικό αυτό, η πτώση κίνησης στις ελληνικές λουτροπόλεις υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει το 80%, σε σχέση με το 2011, όταν τις είχαν επισκεφθεί περίπου 2-2,5 εκατ. λουόμενοι, όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας κ. Ανέστης Αναστασιάδης.
Ο ίδιος επισήμανε ότι σε άλλες χώρες οι αφίξεις τουριστών για θεραπευτικό τουρισμό είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με τις αντίστοιχες στην Ελλάδα, αναφέροντας ενδεικτικά την περίπτωση της γειτονικής Ιταλίας, όπου ξεπερνούν τα 20 εκατ. ετησίως, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική του κλάδου.
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, οι υψηλής ποιότητας ιαματικές πηγές της χώρας μας μπορούν σε λίγα χρόνια από σήμερα - με τις ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις και προγράμματα ανάπτυξης - να προσελκύουν πάνω από 10 εκατ. Ελληνες και ξένους τουρίστες ετησίως.
Σήμερα, από τις 82 οργανωμένες ελληνικές λουτροπόλεις μόνο οι 62 λειτουργούν κανονικά. Οι υπόλοιπες είτε απλά επιβιώνουν, ανοίγοντας για περιορισμένο χρονικό διάστημα στην περίοδο αιχμής είτε παραμένουν κλειστές, όπως το υπερσύχρονο συγκρότημα στη Νέα Απολλωνία Θεσσαλονίκης, που αν και απορρόφησε επένδυση 8 δισ. δραχμών από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ), δεν λειτουργεί επί σχεδόν 15ετία, όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Πάντως, ακόμη και στις δύσκολες εποχές, κάποιες λουτροπόλεις αντέχουν, «ανακαλύπτοντας» νέες αγορές για το προϊόν τους, προκειμένου ν’ αντισταθμίσουν τη μεγάλη πτώση των λούσεων από Ελληνες ασφαλισμένους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Λουτρών Αγίας Παρασκευής Χαλκιδικής, η διεύθυνση των οποίων στράφηκε στους ξένους τουρίστες, κατορθώνοντας ν’ αυξήσει κατά 100% τον αριθμό των αλλοδαπών λουόμενων, σε σχέση με πέρυσι, όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο επικεφαλής της επιχείρησης κ. Ρήγας Οικονόμου.

«ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΔΕΝ ΧΤΥΠΟΥΝ»

Σχολιάζοντας την κρίση που χτυπάει τις ελληνικές λουτροπόλεις, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση των λουτρών της Σαμοθράκης, όπου από 150 λούσεις ημερησίως τέτοια εποχή πέρυσι, εφέτος δεν καταγράφονται πάνω από 25-30 «κι αυτές από περαστικούς τουρίστες». Στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, η κατάσταση είναι χειρότερη, αφού «από 500 λούσεις έχουμε φτάσει στις 60».

Στην Αιδηψό, εξάλλου, τη «Μέκκα» των λουτροπόλεων, που «μέχρι πέρυσι πήγαινε καλά», «δεν αναμένεται εφέτος να βγουν τα έξοδα», σύμφωνα πάντα με τον κ. Αναστασιάδη. Οπως είπε, «τα τηλέφωνα των περισσότερων λουτροπόλεων δεν χτυπούν για κρατήσεις», αν και επιφυλάχθηκε να επανέλθει με πιο «ασφαλείς» εκτιμήσεις μετά το τέλος της υψηλής σεζόν για τα λουτρά (Αύγουστος-Σεπτέμβριος-Οκτώβριος).

Η κάθετη πτώση ζήτησης στα ελληνικά λουτρά είναι απόρροια μίας σειράς παραγόντων: «Κατά 70% εκτιμώ ότι οφείλεται στη μεγάλη μείωση, σχεδόν κατάργηση, των λουτρικών επιδομάτων και κατά 30% στην οικονομική κρίση, καθώς αυτοί που θα έρθουν στα λουτρά πρέπει να πληρώσουν τα έξοδα διαμονής κ.τ.λ.» πρόσθεσε.

Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

«Αγκάθια» στο... νερό, λόγω νόμου «Αγκάθι» για τις ελληνικές λουτροπόλεις αποτελεί και η νομοθεσία, καθώς αυτές δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί επισήμως ως προς την ποιότητα των ιαματικών νερών τους.

Ελληνες τουρίστες προτιμούν βουλγαρικές λουτροπόλεις

Αλλο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και ελληνικά τουριστικά πρακτορεία διανέμουν διαφημιστικά φυλλάδια που δελεάζουν Ελληνες τουρίστες να επισκέπτονται ιαματικές πηγές και λουτροπόλεις, π.χ. της Βουλγαρίας, αντί των ελληνικών, με το επιχείρημα ότι οι ίδιοι οι πελάτες τους προτιμούν - και ζητούν - τέτοια πακέτα.

Μεγάλο πρόβλημα για τις ελληνικές λουτροπόλεις συνιστά, τέλος, η ελλιπής διαφημιστική σήμανση στους δρόμους της Ελλάδας, ζήτημα που ο Πανελλήνιος Σύλλογος έθιξε σε πρόσφατη επιστολή του προς το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Λουτρόπολη Ν. Απολλωνίας: Κλειστή σχεδόν επί 15ετία

Η καινούργια λουτρόπολη της Νέας Απολλωνίας, που χρηματοδοτήθηκε, όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, με 8 δισ. δραχμές από τα ΜΟΠ, παραμένει κλειστή επί σχεδόν 15 χρόνια (ολοκληρώθηκε το 1996), εξαιτίας - μεταξύ άλλων - ζητημάτων ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Οπως σημείωσε, η λουτρόπολη ανήκει σήμερα κατά το 49% στην Τράπεζα Πειραιώς, που αγόρασε την ΕΤΒΑ (κατασκευάστρια του συγκροτήματος) και το θέμα των Λουτρών βρίσκεται εδώ και χρόνια στη Δικαιοσύνη. Ως αποτέλεσμα, σήμερα λειτουργούν μόνο τα παλαιότερα ιαματικά λουτρά
Οι καινούργιες εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν και ξενοδοχείο 220 κλινών, απέχουν μόλις 50 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει αρχαιολογικό, περιβαλλοντικό και τουριστικό ενδιαφέρον, αφού βρίσκεται κοντά στη λίμνη Βόλβη και στα αρχαία λουτρά, που αξιοποιήθηκαν από τον Φίλιππο τον Α' και αναπτύχθηκαν περαιτέρω από τον Μ. Αλέξανδρο.

Λουτρά Αγίας Παρασκευής: Ευτυχώς ήρθαν οι Ρώσοι;

Οταν οι διευθύνοντες τα λουτρά Αγίας Παρασκευής, στη Χαλκιδική, είδαν πέρυσι τους παραδοσιακούς λουόμενους (κυρίως Ελληνες συνταξιούχους) να? εξαφανίζονται, σήκωσαν τα μανίκια και έπιασαν δουλειά, προκειμένου να προσελκύσουν νέο κοινό: Τους ξένους τουρίστες στην περιοχή. Ξεκίνησαν διαφήμιση σε τοπικό επίπεδο, μείωσαν τις τιμές, οργάνωσαν νέα πακέτα και η προσπάθειά τους άρχισε ήδη από εφέτος να αποδίδει καρπούς.

Για να προσελκύσουν τους ξένους τουρίστες, οι άνθρωποι των λουτρών προχώρησαν σε διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων χέρι-χέρι σε όλα τα ξενοδοχεία και καταλύματα της περιοχής. Επίσης, οργάνωσαν πακέτα για τουριστικά πρακτορεία.

Για να διευκολύνουν τους ημεδαπούς λουόμενους, μείωσαν τις τιμές (από 6 ευρώ πέρυσι, σε 5 ευρώ εφέτος και σε 4 ευρώ για ομάδες όπως ΚΑΠΗ) και πρόσφεραν συνδυασμό παροχών.
Εξάλλου, εδώ και λίγες εβδομάδες εφαρμόστηκε πιλοτικά η 24ωρη λειτουργία των Λουτρών, ώστε να δελεαστεί και πιο νεανικό κοινό (που επιλέγει κυρίως βραδινές ώρες). Η 24ωρη λειτουργία αναμένεται να θεσμοθετηθεί από το 2013.

Σημαντικές λουτροπόλεις της Β. Ελλάδας

- Λουτρά Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Οι πρώτες εγκαταστάσεις λουτροθεραπείας στην περιοχή χρονολογούνται από το 900 μ.Χ. και κατασκευάσθηκαν από τον στρατιωτικό γιατρό του Βυζαντίου, Ιουστινιανό. Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 5 ευρώ/άτομο και φτάνουν μέχρι τα 20 ευρώ/δύο άτομα (για τις πριβέ δεξαμενές).

- Λουτρά Αγκίστρου Σερρών. Πολύ κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, οι εγκαταστάσεις του Αγκίστρου περιλαμβάνουν βυζαντινό λουτρό που χρονολογείται από το 1100 μ.X. και τα καινούργια λουτρά που χτίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Tο Αγκιστρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ορμητήριο κοντινών εκδρομών προς το οχυρό του Pούπελ, τη λίμνη Kερκίνη, το όρος Mπέλες, το σπήλαιο της Aλιστράτης κ.τ.λ.

- Λουτρά Σιδηροκάστρου Σερρών. Οι συγκεκριμένες πηγές είναι γνωστές από τα βυζαντινά χρόνια. Οι παλιές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν στη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων, αλλά το παλιό χαμάμ, στρωμένο με μικρά πλακάκια που το κάνουν να μοιάζει με ψηφιδωτό, σώζεται.

- Λουτρά Πόζαρ Αριδαίας. Στα δυνατά σημεία της λουτρόπολης περιλαμβάνονται η φυσική πισίνα με καταρράκτες και μία εξωτερική με ιαματικό νερό. Τον χειμώνα, η εμπειρία των λουτρών μπορεί να συνδυαστεί με σκι ή ορειβασία στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν (απέχει 30 χλμ.). Κάθε εποχή του χρόνου η λουτρόπολη μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για μία περιήγηση στο μαγευτικό φαράγγι του Λουτρακίου ή για μία επίσκεψη στο μικρό σπήλαιο της περιοχής.

- Λασπόλουτρα Πικρολίμνης Κιλκίς. Είναι το πρώτο οργανωμένο κέντρο πηλοθεραπείας και υδροθεραπείας στην Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια, ενώ απέχει μόλις 30 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

- Λουτρά Τραϊανούπολης Εβρου. Βρίσκονται 14 χιλιόμετρα ανατολικά της Αλεξανδρούπολης. Ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει τη θεραπεία με την ξεκούραση και την απόλαυση της φύσης, καθώς οι εγκαταστάσεις τους εδρεύουν στις πλαγιές του λόφου του Αγίου Γεωργίου, με πανοραμική θέα προς τον υγροβιότοπο του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Εβρου.
ΠΗΓΗ:kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.