Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Σημαντική παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρου Θεοδωρίδη στο έκτακτο συνέδριο της ΕΝΠΕ

Στο έκτακτο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.ΠΕ) το οποίο διεξήχθη στην Αθήνα, την Παρασκευή 20/9 συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Κύριο θέμα του συνεδρίου ήταν τα οικονομικά των Περιφερειών και ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσουν για την ανάπτυξη της Χώρας.




Ο κ. Θεοδωρίδης με μια σημαντική παρέμβαση έκανε αναφορά στο αναπτυξιακό σχεδιασμό της Π.Κ.Μ. , καθώς επίσης αναφέρθηκε σε θέματα της επικαιρότητας και ιδιαίτερα έθεσε το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών στους συνέδρους με σκοπό τον προβληματισμό όλων αλλά και την ανταλλαγή απόψεων για την άμεση επίλυση του προβλήματος. «Η λύση σε αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να δοθεί εάν η κοστολόγηση, τουλάχιστον, των παρατάσεων γινόταν με τον παλιό μαθηματικό τύπο. Για δε τις παρατάσεις των συμβάσεων θα πρέπει να υπολογιστούν με τιμές του Ιουνίου 2013, όπως ορίζει η παράγραφος 3 και πρέπει να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των περσινών συμβάσεων» υποστήριξε στην πρότασή του ο κ. Θεοδωρίδης.

Μεταξύ των άλλων, στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου ο κ. Αντιπεριφερειάρχης συνομίλησε με συναδέλφους του για τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι φορείς της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Θεοδωρίδη :
   
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Βρισκόμαστε στο δεύτερο εξάμηνο του 2013, λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και συζητάμε ακόμη για θέματα σημαντικά, αλλά θέματα που είναι αυτονόητα και θα έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί πολύ νωρίτερα σχετικά με το ρόλο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην αναπτυξιακή προσπάθεια που καταβάλλει η Χώρα, δεδομένων πάντα των ασφυκτικών οικονομικών πόρων.

Η καρδιά της Ελλάδας κτυπά στην ελληνική περιφέρεια. Η πραγματική και μοναδική ίσως ελπίδα που βλέπουν και βιώνουν σήμερα οι έλληνες πολίτες προέρχεται μέσα από τις πρωτοβουλίες και δράσεις που υλοποιούν ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες δεν μπορούν να ξεπεραστούν χωρίς γενναίες τομές και παρεμβάσεις στο πολιτικό και διοικητικό σύστημα της χώρας. Με μία διαφορετική λογική όμως από αυτήν που υιοθετήσαμε μέχρι σήμερα και μας οδήγησε στην κρίση.

Ο δημόσιος τομέας και ειδικότερα οι υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης, πρέπει να αποκτήσουν κατάλληλη δυναμική ώστε να μπορούν να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης. Η επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών και η προώθηση της ανάπτυξης, που αποτελούν τη βασική αποστολή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, απαιτούν μία μεγαλύτερη ευελιξία. Προϋποθέτουν ότι, το σύνολο των αρμοδιοτήτων θα συνοδεύεται από τους ανάλογους οικονομικούς πόρους ώστε οι υπηρεσίες να μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές απαιτήσεις των πολιτών.

Το σύνολο των δαπανών που προγραμματίζονται σήμερα είναι υποχρεωτικό να εγκρίνεται κεντρικά, από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας. Ο έλεγχος είναι σωστός ως μέτρο και χρήσιμος, αλλά για να μπορούμε να λειτουργούμε καθημερινά και να παρέχουμε άμεσα, ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες είναι σημαντικό να μπορούμε να διαχειριζόμαστε με ευελιξία μια πάγια δαπάνη ανά μήνα στο επίπεδο των Περιφερειακών Ενοτήτων και καθ’ αντιστοιχία με τους Δήμους και τις Δημοτικές Κοινότητες. Επίσης, θεωρώ ότι είναι αναγκαίο – και έχω αναφερθεί και σε επιστολές μου στην Κεντρική Διοίκηση σε θέματα απλά με συγκεκριμένες προτάσεις - να ξεπεραστούν διαδικαστικά εμπόδια στη διαχείριση των οικονομικών πόρων, σε καθημερινή βάση που καθυστερούν, άσκοπα θα έλεγα, την καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών και την πρόοδο των έργων. Για παράδειγμα, η δημοπράτηση ενός έργου χρειάζεται 8 μήνες και πάλι, είναι απίθανο εάν μπορούμε μέσα στο προϋπολογισθέν χρονικό διάστημα να δημοπρατήσουμε.

Τελευταία βιώνουμε όλοι μας το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών. Γνωρίζουμε όλοι ότι στα μέσα του καλοκαιριού ψηφίσθηκε η ΚΥΑ και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Επίσης γνωρίζουμε ότι μόλις στις 12 Σεπτεμβρίου εκδόθηκε η εγκύκλιος από το Υπουργείο και ενώ τα σχολεία είχανε ανοίξει την προηγούμενη. Από τον Φεβρουάριο του 2013 είχανε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στον τότε Υπουργό κ. Στυλιανίδη και μάλιστα είχα χαρακτηριστικά αναφέρει: «Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι με την υπό διαβούλευση ΚΥΑ πολλά παιδιά θα μείνουν εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας». Και δυστυχώς επιβεβαιώνομαι με τον χειρότερο τρόπο. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων Δ.Χ. λόγω του χαμηλού κόστους ανά δρομολόγιο έχουνε σταματήσει την μεταφορά των μαθητών και δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για παιδιά που φοιτούν σε κάποιο ειδικό σχολείο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να καταφύγουμε στην λύση του επιδόματος των 1.500€ ή στην δημόσια συγκοινωνία. Τι θα γίνει όμως με τα παιδιά που είναι ΑΜΕΑ; Τι θα γίνει με τα παιδιά που οι σχολικές τους μονάδες είναι μακριά από δημόσια συγκοινωνία ή αυτή δεν βολεύει; Όλοι μας είμαστε γονείς παιδιών, ας αναλογιστούμε εάν μπορούμε με 1.500€ το έτος να μεταφέρουμε τα παιδιά μας σε σχολικές μονάδες για 170 ημέρες που είναι η σχολική χρονιά (δηλαδή 8,8€/ημέρα). Ας αναλογιστούμε εάν μπορεί κάποιος να αφήνει την εργασία του για να πάει το παιδί του σχολείο το πρωϊ και μετά να ξαναφήνει την εργασία του το μεσημέρι για να το πάει σπίτι του και να επιστρέψει πάλι στην εργασία του. Και όλα αυτά με 8,8€/ημέρα. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσετε ότι έχουνε κλείσει μόνο φέτος 118 Δημοτικά και Νηπιαγωγείο σε όλη την χώρα και άλλα 28 Γυμνάσια και Λύκεια είτε συγχωνεύτηκαν είτε έκλεισαν. Επίσης σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα μουσικά και καλλιτεχνικά Σχολεία. Το όριο των 20 χιλιομέτρων οδηγεί τυπικά και ουσιαστικά στο να βάλουν λουκέτο λόγω έλλειψης μαθητών. Λύση σε αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να δοθεί εάν η κοστολόγηση, τουλάχιστον, των παρατάσεων γινόταν με τον παλιό μαθηματικό τύπο. Για δε τις παρατάσεις των συμβάσεων θα πρέπει να υπολογιστούν με τιμές του Ιουνίου 2013, όπως ορίζει η παράγραφος 3 και πρέπει να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των περσινών συμβάσεων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε επεξεργαστεί ήδη ένα σχέδιο για την αναδιάταξη και αναθέρμανση της τοπικής, πραγματικής οικονομίας, με έμφαση στην εξωστρέφεια και στην πλήρη αξιοποίηση των τοπικών φυσικών και πολιτισμικών πόρων. Κεντρικό ρόλο σε αυτό το σχέδιο επιτελούν οι υπηρεσίες του δημόσιου τομέα που καλούνται να υποστηρίξουν την τοπική επιχειρηματικότητα και, παράλληλα, να διευκολύνουν την υποδοχή παραγωγικών επενδύσεων.

Από πολύ νωρίς προσπαθήσαμε να στηρίξουμε και να αναπτύξουμε τις σχέσεις συνεργασίας και συναλληλίας που απαιτεί η Μεταρρύθμιση στην Διοίκηση του πρώτου και δευτέρου βαθμού  Αυτοδιοίκησης. Το πλαίσιο συνεργασίας όμως, μεταξύ των δύο επιπέδων Αυτοδιοίκησης έχει ανάγκη θεσμικής ενίσχυσης και υποστήριξης με μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων από τα αρμόδια Υπουργεία και μία ευελιξία όσον αφορά την κατασκευή έργων αρμοδιότητας των Δήμων.

Τόσο η κυβέρνηση, όσο και το Υπουργείο σας έχουν εξαγγείλει την ενίσχυση και ισχυροποίηση της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αναγνωρίζοντας τον αναπτυξιακό ρόλο της. Αυτό είναι πολύ αποφασιστικό βήμα όμως, η πρόθεση αυτή δεν είναι δυνατό να παραμένει στο επίπεδο των εξαγγελιών και στην πράξη να παρατηρούμε την συνεχή και αδικαιολόγητη αποδυνάμωση του θεσμού.

Οι σημαντικές μειώσεις των εσόδων έχουν σαν αποτέλεσμα την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε οριακό επίπεδο πλέον. Υπάρχουν πολλές ανελαστικές δαπάνες που καλύπτουμε και που δυσκολευόμαστε σήμερα να πληρώσουμε. Καταβάλουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε οι περικοπές να μην αποβούν σε βάρος της ασφάλειας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Δυστυχώς, η μετάβαση σε μία διοίκηση περισσότερο αποτελεσματική αλλά λιγότερο ακριβή, που αποτελεί προγραμματικό στόχο του Υπουργείου Εσωτερικών, απαιτεί υποδομές οι οποίες δεν υπάρχουν σήμερα στην ελληνική περιφέρεια. Θέλουμε να προχωρήσουμε στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, πως όμως θα γίνει αυτό χωρίς τις αντίστοιχες υποδομές και κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού;

1.Περιφερειακή Κυβέρνηση.  
Στην Κεντρική Μακεδονία επιχειρούμε με συγκεκριμένες δράσεις να ξαναφέρουμε την πολιτική στην θέση που ορίζει ο προορισμός της. Στην θέση δηλαδή να κατευθύνει την ανάπτυξη και να στηρίζει την κοινωνία. Όπως ανέφερε και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, συγκροτήσαμε την πρώτη Περιφερειακή Κυβέρνηση στην χώρα αναθέτοντας σε Αντιπεριφερειάρχες πολιτική ευθύνη και κατευθυντήρια λειτουργία στα πεδία των Γενικών Διευθύνσεων. Επιχειρούμε να δημιουργήσουμε την αναγκαία και ικανή προϋπόθεση για τον συντονισμό της ανάπτυξης και της ορθόλογης διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων φυσικών, ανθρώπινων και οικονομικών.

Ειδικότερα :
α. Ενίσχυση με κάθε τρόπο της ενεργού παρουσίας της Περιφερειακής Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων που θέτει η κρίση στην οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό της καθημερινότητάς μας.
β. Δημιουργία Επιτελικού Οργάνου στην Περιφεριακή Διοίκηση, ώστε να αποτελεί το πρώτο επίπεδο συντονισμού, συγκέντρωσης και διάχυσης των κατευθύνσεων του Περιφερειάρχη για την παραγωγή περιφερειακής πολιτικής και εφαρμογής των σε όλο το σώμα της περιφερειακής Κυβέρνησης και της περιφερειακής Διοίκησης.
γ. Δημιουργία ενός περιεκτικού μηχανισμού Περιφερειακού Ταμείου Κεντρικής Μακεδονίας, για τη διαχείριση και διάθεση όλων των οικονομικών πόρων από όπου κι αν προέρχονται αυτοί για την Κεντρική Μακεδονία, ώστε να στηρίζεται η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, να δημιουργείται πλούτος και να στηρίζεται η κοινωνία την τρέχουσα περίοδο της Κρίσης.

2. Νέα συλλογικότητα στην Περιφερειακή Κυβέρνηση για τον συντονισμό και την διοίκηση διαχείρισης των πόρων Ανάπτυξης .  
Οι προτεραιότητές μας αφορούν πρώτα και κύρια τους όρους και τις προϋποθέσεις επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας σε δύο πυλώνες :
α. την αγροτική οικονομία – μεταποίηση επιχειρήσεων ,
β. στον τουρισμό - πολιτισμό
τόσο στη κατεύθυνση του εξωστρεφούς προσανατολισμού, όσο και στην κατεύθυνση δραστικής μείωσης των εισαγωγών, οι οποίες εύλογα μπορεί να αντικατασταθούν από προϊόντα της Ελληνικής παραγωγής.
Συστηματικές παρεμβάσεις «μόχλευσης» των διαθέσιμων αναπτυξιακών πόρων των περιφερειακών οικονομιών στις τοπικές κοινωνίες της Κεντρικής Μακεδονίας για την υποστήριξη της αγροτικής οικονομίας της αυτάρκειας.

3. Περιφερειακή Διοίκηση.  
Υποστήριξη της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης ώστε :
α. Να δημιουργηθούν προϋποθέσεις οριζόντιων συνεργασιών Διοίκησης της Ανάπτυξης της Πραγματικής Οικονομίας.
β. Να δημιουργηθούν προϋποθέσεις συντονισμού  Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης ανά Περιφερειακή Ενότητα και ανά Ζώνη αναπτυξιακών Παρεμβάσεων, ώστε να επιτυγχάνεται συνέργεια και ορθολογική αξιοποίηση των αναπτυξιακών διαθέσιμων και των εθνικών και κοινοτικών οικονομικών πόρων ανάπτυξης.
γ. Να σχεδιάσουμε την διοικητική ενοποίηση των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών της Διοίκησης της Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να διοικηθεί η ανάπτυξη. Οι υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων οφείλουν και πρέπει να αποτελούν οργανικά μέλη αυτής της νέας πολιτικής και διοικητικής συλλογικότητας.

Εν κατακλείδι, αυτήν την κρίσιμη καμπή για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και τη Χώρα απαιτείται ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ – ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ των στρατηγικών επιδιώξεων των εφαρμοστέων πολιτικών και των συνακόλουθων επιχειρησιακών σχεδιασμών προδιαγράφοντας και τα σχέδια δράσης ανά τομέα, ανά κλάδο και ανά περιφερειακή ενότητα. Μα περισσότερο χρειάζεται να μετουσιωθεί σε έργο η συλλογική αντίληψη των οργάνων και υπηρεσιών  των επτά περιφερειακών ενοτήτων για συλλογικές δράσεις με στόχους, στρατηγική και σχέδιο για την Ανάπτυξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

O Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας
και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού 
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.