Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Προκαταρκτική για το διήμερο «λουκέτο» στο ΑΠΘ

Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών μπαίνει το ΑΠΘ και για την απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία του χθες και σήμερα. Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης παρενέβη χθες με αφορμή τις αντιδράσεις που προκάλεσε η σχετική απόφαση της Συγκλήτου, διατάσσοντας προκαταρκτική έρευνα, η πέμπτη που διενεργείται από τον περασμένο Απρίλιο για πεπραγμένα διοικούντων στο ΑΠΘ.
Ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ε. Μαδεμλής λαμβάνοντας υπ' όψιν δημοσιεύματα και τις αντιρρήσεις του Δ.Σ της Νομικής Σχολής κατά της απόφασης της Συγκλήτου ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί εάν συντρέχουν ποινικές ευθύνες για το διήμερο «λουκέτο».

Η υπόθεση ανατέθηκε σε πταισματοδίκη, που θα διερευνήσει αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Για το θέμα ο πρύτανης του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλος είπε ότι η απόφαση ελήφθη με ισχυρή πλειοψηφία στη Σύγκλητο. «Δεν το κάναμε γιατί θέλουμε να διεκδικήσουμε συντεχνιακά αιτήματα, αλλά για να δείξουμε ότι το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει», είπε. Χθες επίσης αντιπροσωπεία της Συγκλήτου επισκέφθηκε τον υπουργό Θ. Καράογλου εκθέτοντας τα προβλήματα καθαριότητας, φύλαξης και συντήρησης των χώρων που έχουν δημιουργηθεί με την πολυήμερη απεργία των εργαζομένων στις εργολαβίες. Η Σύγκλητος έχει ζητήσει έκτακτη επιχορήγηση 8 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το εκλογικό θερμόμετρο θα ανέβει στα πανεπιστήμια το δεκαήμερο 17-25 Οκτωβρίου. Την περίοδο αυτή έχουν οριστεί οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη Συμβουλίου σε κάθε Ιδρυμα. Με βάση τα στοιχεία του προέδρου της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) Ν. Σταυρακάκη, έως χθες όλα τα πανεπιστήμια είχαν ορίσει ημερομηνία εκλογών, εκτός από το Πολυτεχνείο Κρήτης (χθες φοιτητές διέκοψαν το πρυτανικό συμβούλιο που θα όριζε ημερομηνία) και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Επιστολική ψήφος
Πάντως, θεωρείται πιο πιθανό τα Ιδρύματα να οδηγηθούν σε επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο, καθώς μερίδα φοιτητών και πανεπιστημιακών, που αντιδρούν στον νέο νόμο, έχουν δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψουν να στηθούν κάλπες. Το ίδιο συνέβη χθες στο ΤΕΙ Πειραιά, όπου οι εκλογές ματαιώθηκαν για δεύτερη φορά από φοιτητές. Ετσι, η διοίκηση αποφάσισε οι εκλογές να γίνουν στις 22/10 μέσω ηλεκτρονικής ψήφου. Επίσης, στο ΤΕΙ Αθήνας ορίστηκαν εκλογές για την προσεχή Δευτέρα. Εάν δεν γίνουν, η διαδικασία θα επαναληφθεί στις 19/10. Για βαθύ συντηρητισμό κατηγόρησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου τις πολιτικές δυνάμεις που ζητούν να μην εφαρμοστεί ο νόμος (ο ΣΥΡΙΖΑ παρείχε στήριξη στην ανυπακοή κατά του νόμου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.