Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (MME)


Πρόκειται για μια εκστρατεία, την οποία συντονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό την προαγωγή της επιχειρηματικότητας σε όλη τη Ευρώπη, σύμφωνα με τον «Νόμο για τις μικρές επιχειρήσεις» στην Ευρώπη.




Η εκστρατεία αυτή πραγματοποιείται σε 37 χώρες, έτσι ώστε οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες, σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, να είναι όσο το δυνατόν πλησιέστερα στους σημερινούς και μελλοντικούς επιχειρηματίες.

Οι εκδηλώσεις αυτές διοργανώνονται από επιχειρηματικούς συνδέσμους, φορείς υποστήριξης επιχειρήσεων και εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές και δίνουν τη δυνατότητα στις ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις να ανταλλάξουν εμπειρίες και να εξελιχτούν.


Στόχος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας ΜΜΕ είναι:

- να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους στήριξης των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την ΕΕ και τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές,
- να προάγει την επιχειρηματικότητα, έτσι ώστε περισσότερα άτομα, και κυρίως νέοι, να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να γίνουν επιχειρηματίες,
- να αναγνωρίζει την προσφορά των επιχειρηματιών στην ευημερία της Ευρώπης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα.

Η εκδήλωση θα προβάλει τις διάφορες μορφές στήριξης των επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επιχειρηματικότητα ως ευκαιρία σταδιοδρομίας, ιδίως των νέων.

Σε διάφορες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 37 συμμετέχουσες χώρες, οι μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν να ανταλλάξουν εμπειρίες και να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες. Την Εβδομάδα ΜΜΕ θα τονιστεί επίσης ο σημαντικός ρόλος του Ευρωπαϊκό Δικτύου Επιχειρηματικής Υποστήριξης Enterprise Europe Network και η πρόοδος που έχει αυτό σημειώσει.

Ευρωπαϊκός νόμος για τις μικρές επιχειρήσεις: μοχλός ανάπτυξης, αλλά δεν αρκεί
Μέσα από τις πολιτικές που διέπει ο Νόμος για τις μικρές επιχειρήσεις, η Επιτροπή επιδιώκει να γίνει η Ευρώπη φιλικότερος χώρος για τις επιχειρήσεις και να ενθαρρυνθούν ιδιώτες να γίνουν επιχειρηματίες. Η οικονομία της Ευρώπης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιτυχημένες μικρές επιχειρήσεις. Στην ΕΕ, περίπου 23 εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις απασχολούν το 67% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και αντιπροσωπεύουν το 80% των νέων θέσεων εργασίας.

Ο νόμος αυτός έχει ήδη:
-συμβάλει στην εναρμόνιση και την απλούστευση των κανονισμών και
-χρηματοδοτήσει περισσότερες από 110.000 επιχειρήσεις, ενώ για το 2012 προβλέπεται χρηματοδότηση άλλων 200.000.

Παράλληλα, οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν:
-μειώσει το κόστος και τον χρόνο που απαιτούνται για τη σύσταση νέας επιχείρησης
-διευκολύνει την πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων σε πιστώσεις και
-εκπονήσει σχέδια για να βοηθήσουν την επέκταση επιχειρήσεων σε άλλες χώρες.

Απαιτούνται ωστόσο ακόμη πολλές προσπάθειες. Ο Αντόνιο Ταγιάνι έχει τονίσει ότι τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη την οφείλουμε κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διοικούνται από δυναμικούς επιχειρηματίες. Ζήτησε μάλιστα περισσότερο καινοτόμες και δημιουργικές επιχειρήσεις:
"Εάν θέλουμε να τονώσουμε την ανάπτυξη στην Ευρώπη, πρέπει να ξεκινήσουμε από τις ΜΜΕ. Το επιχειρηματικό δυναμικό της Ευρώπης δεν αξιοποιείται σήμερα πλήρως: το 45% των Ευρωπαίων θα ήθελαν, αν μπορούσαν, να έχουν δική τους επιχείρηση, αλλά σήμερα μόνο ένα 10% περίπου αυτοαπασχολείται. Αν μπορούσαμε ν' αυξήσουμε αυτό το ποσοστό, θα είχαμε πάμπολλες νέες καινοτόμες και δημιουργικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα έδιναν νέα πνοή στην οικονομία της Ευρώπης, θα την έκαναν πιο εύρωστη, πιο ικανή να δημιουργεί θέσεις εργασίας και πιο ανθεκτική σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας. Όλες μου, λοιπόν, οι προσπάθειες θα στραφούν στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας."


Ένας εκπρόσωπος για τις ΜΜΕ σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ
Οι νεοορισθέντες εκπρόσωποι θα υποστηρίζουν τα συμφέροντα των μικρών επιχειρήσεων στις χώρες τους. Θα διασφαλίζουν ότι εφαρμόζεται σωστά η νομοθεσία της ΕΕ και ότι οι εθνικές, περιφερειακές και τοπικές πολιτικές είναι φιλικές προς τις επιχειρήσεις. Ο κ. Ταγιάνι εγκαινίασε το νέο δίκτυο εκπροσώπων ΜΜΕ  στο συνέδριο "Κινητοποίηση των ΜΜΕ για το Μέλλον της Ευρώπης" στη Βουδαπέστη στις 25 Μαΐου 2011.

Ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση
Βασικό στοιχείο του Νόμου για τις μικρές επιχειρήσεις είναι ότι βελτιώνει την πρόσβαση των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση.

Βάσει του προγράμματος πλαισίου για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, η ΕΕ έχει διαθέσει 1,1 δισ. ευρώ σε χρηματοδοτικούς φορείς ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε δάνεια και σε χρηματοδότηση μετοχικού κεφαλαίου. Μέχρι τώρα, έχουν επωφεληθεί πάνω από 110.000 επιχειρήσεις και ο αριθμός αυτός θα φθάσει στις 300.000 μέχρι το τέλος του προγράμματος. Κατά μέσον όρο, κάθε ΜΜΕ η οποία λαμβάνει εγγυημένο δάνειο στην ΕΕ δημιουργεί 1,2 θέσεις εργασίας.

Έχει συσταθεί ένα μόνιμο φόρουμ χρηματοδότησης των ΜΜΕ  το οποίο παρακολουθεί την κατάσταση στην αγορά και ενθαρρύνει νέες μεθόδους διευκόλυνσης της πρόσβασης των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση.

Μέχρι το τέλος του 2011, η Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ στην χρηματοδότηση, καθώς και συγκεκριμένα μέτρα για την ενημέρωση των επενδυτών σχετικά με τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι μικρές επιχειρήσεις.

Οι κυριότεροι στόχοι αυτού του σχεδίου δράσης είναι:
-να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών τραπεζών και ΜΜΕ για αποκατάσταση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης
-να αξιολογηθούν τρόποι για την ευρύτερη χρησιμοποίηση των συστημάτων εγγυήσεων των δανείων
-να προταθούν μέτρα δημιουργίας, αφενός, μια πραγματικής ενιαίας αγοράς για επιχειρηματικά κεφάλαια, με επενδύσεις που θα προέλθουν από θεσμικούς επενδυτές και, αφετέρου, ενός εκτεταμένου καθεστώτος "διαβατηρίου" για τα επιχειρηματικά κεφάλαια
-να αναθεωρηθούν οι απαιτήσεις για τη βελτίωση της ρευστότητας των ΜΜΕ που εισάγονται στο χρηματιστήριο.

Αντιμετώπιση της καθυστέρησης πληρωμών
Οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των τιμολογίων είναι πραγματική πληγή για τις επιχειρήσεις. Πέρυσι, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να διαγράψουν συνολικά χρέη ύψους περίπου 300 δισ. ευρώ λόγω καθυστερημένων πληρωμών. Η νέα οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών, (αριθ. 7/2011) ορίζει προθεσμίες για τις πληρωμές καθώς και τις αποζημιώσεις που πρέπει να καταβάλλονται σε περίπτωση καθυστερημένης πληρωμής.

europa.eu/newsedu




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.