Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Προτάσεις για έρευνα, καινοτομία, πληροφορική στο νέο ΕΣΠΑ


Στους τομείς του μέλλοντος, όπως είναι η έρευνα, η καινοτομία και η πληροφορική, θα εστιάσουν μεταξύ άλλων οι προτάσεις της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τα νέα έργα προς ένταξη στο ΕΣΠΑ την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020.

Επίσης στις βασικές κατευθύνσεις περιλαμβάνονται η προώθηση της απασχόλησης και η υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων, η καταπολέμηση της ανεργίας, η γεωργία, η αλιεία, οι υδατοκαλλιέργειες, η βελτίωση μεταφορών και η περιβαλλοντική προστασία. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον κρίσιμο τομέα της απασχόλησης, εκτιμάται ότι περίπου 7.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται από τις παρεμβάσεις που υλοποιούνται ήδη στην Κεντρική Μακεδονία. Οι προτάσεις συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ενώ οι άξονες στους οποίους στηρίζονται είναι:

* Ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας.
* Ενίσχυση της πρόσβασης, της χρήσης και της ποιότητας των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
* Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
* Ενίσχυση της μετάβασης προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων σε όλους τους τομείς.
* Προστασία του περιβάλλοντος.
* Προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και απομάκρυνση των σημείων συμφόρησης.
* Προώθηση της απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων.
* Καταπολέμηση της φτώχειας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Μίμη Φωτόπουλο, που εισηγήθηκε το θέμα, οι πόροι για την περίοδο 2014-2020 είναι μειωμένοι, ενώ πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση. Ανέφερε ωστόσο ότι οι παραπάνω προτάσεις ενέχουν και απειλές, όπως η υψηλή διαρροή επιστημονικού δυναμικού υψηλού επιπέδου για τους τομείς τεχνολογίας και έρευνας.
Αντίστοιχα για την ανταγωνιστικότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων απειλή θεωρούνται η παρατεταμένη ύφεση και η μετακίνηση παραγωγικών μονάδων σε γειτονικές χώρες με χαμηλό κόστος εργασίας. Όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων, εκτιμάται ότι η αύξηση του κόστους θέρμανσης και η στροφή προς εναλλακτικά καύσιμα θα αυξήσει σημαντικά την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της φτώχειας εμπόδια θεωρούνται τόσο η παρατεταμένη ύφεση όσο και η παράνομη εισροή μεταναστών. Να σημειωθεί ότι τις προτάσεις καταψήφισαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση για την κατάρτισή τους.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.