Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

'Εφυγε σε ηλικία 94 χρόνων ο Αλέξης Σολομός

'Εφυγε από τη ζωή την Τρίτη, σε ηλικία 94 χρόνων, ο σπουδαίος θεατρικός σκηνοθέτης, μεταφραστής, συγγραφέας και θεωρητικός του θεάτρου Αλέξης Σολομός.



'Ηταν μία από τις μεγάλες μορφές του θεάτρου του εικοστού αιώνα, ένας γνήσιος «θεατράνθρωπος» που άφησε το στίγμα του τόσο με τις παραστάσεις του όσο και με το συγγραφικό του έργο.

Μάλιστα, καθοριστικός ήταν ο ρόλος του στην αναβίωση των έργων του Αριστοφάνη, ανεβάζοντας στην Επίδαυρο τις δέκα από τις ένδεκα κωμωδίες του, κάνοντας χρήση στοιχείων από την ελληνική λαογραφική παράδοση.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1918 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1939-1942) με δάσκαλο τον Δημήτρη Ροντήρη, στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών του Λονδίνου (1945-46), στο Πανεπιστήμιο Γέηλ των ΗΠΑ και στο Δραματικό Εργαστήρι του Πισκάτορ (1946-48).
Η πρώτη σκηνοθετική του δουλειά ήταν η «Αρκούδα» του Τσέχωφ, που ανέβηκε το 1939 από τον θίασο του Αγγλοελληνικού Συνδέσμου. Η επαγγελματική, όμως, θεατρική του σταδιοδρομία εγκαινιάστηκε στα 1942-43 με τη συνεργασία του στο «Θέατρο Αθηνών» του Κωστή Μπαστιά: Έπαιξε στο «Δίλημμα του γιατρού» του Μπέρναρντ Σω (πλάι στην Παπαδάκη, τον Παππά και τον Κωτσόπουλο) και σχεδίασε τα κοστούμια για την Αΐντα του Βέρντι που παρουσιάστηκε στα «Ολύμπια». Το 1943 συνεργάστηκε ως ηθοποιός για ένα μικρό διάστημα με το «Θέατρο Τέχνης» και με τον θίασο Μανωλίδου - Βεάκη - Παππά - Δενδραμή. Παράλληλα, έγραφε θεατρικά έργα, αλλά το μόνο που παρουσιάστηκε στη σκηνή ήταν «Ο τελευταίος ασπροκόρακας», το 1944, από το «Θέατρο Τέχνης».

Στις ΗΠΑ
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ, σκηνοθέτησε στο Cherry Lane Theatre και στο Province Town Playhouse της Νέας Υόρκης, ενώ το 1949 ανέβασε τον «Καλιγούλα» του Καμύ στο Embassy Theatre του Λονδίνου. Την ίδια χρονιά ο Σολομός επέστρεψε στην Ελλάδα και από τότε ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη σκηνοθεσία. Σκηνοθέτησε στο ελεύθερο θέατρο, αλλά κυρίως στο Εθνικό (1950-64, 1968-82) και στον δικό του οργανισμό «Προσκήνιο» (1964-72). Χρημάτισε, επίσης, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (1974) και του Εθνικού Θεάτρου (1980-83).

Ο Σολομός σκηνοθέτησε έργα των Σω, Σαίξπηρ, Ιψεν, Στρίντμπεργκ, Χάουπτμαν, Τολστόι, Λόρκα, Μαγιακόφσκι, Πιραντέλλο, Ο' Νηλ, Καζαντζάκη, τον οποίο και καθιέρωσε ως θεατρικό ποιητή, Κάφκα και Μπρεχτ. Ασχολήθηκε και με την αρχαία τραγωδία και ανέβασε Αισχύλο, Σοφοκλή και Ευριπίδη. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, στις 11.30 από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου 'Ανοιξης.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.