Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς η μείωση στις βασικές κατηγορίες των αδικημάτων και ιδίως στις ληστείες και στις κλοπές – διαρρήξεις

Ειδικότερα το πρώτο πεντάμηνο του 2013 διαπράχθηκαν σε όλη την περιφέρεια (1) λιγότερη ληστεία και (130) λιγότερες κλοπές – διαρρήξεις σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012


Στο πλαίσιο αυτό αυξήθηκε το ποσοστό εξιχνιάσεων των διαπραττόμενων ληστειών κατά 48% και το ποσοστό εξιχνιάσεων των διαπραττόμενων κλοπών – διαρρήξεων κατά 31%

Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα και σε άλλες κατηγορίες αδικημάτων, όπως η διακίνηση μη νομίμων μεταναστών και οι παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων

Μείωση κατά 50% καταγράφεται επίσης και στον αριθμό των νεκρών λόγω θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων

Οι πτωτικές τάσεις παρουσιάζονται από τις αρχές του έτους , με αντίστοιχη βελτίωση της στατιστικής απεικόνισης των δεικτών της εγκληματικότητας και του περιβάλλοντος ασφάλειας της περιφέρειάς μας

Συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς η αισθητή μείωση στους βασικούς δείκτες της εγκληματικότητας, η οποία ξεκίνησε από τις αρχές του τρέχοντος έτους και έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα στο περιβάλλον ασφάλειας της περιφέρειάς μας και στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Οι κλιμακούμενες αυτές μειώσεις, συνδέονται άμεσα με την επιχειρησιακή δυναμική που έχει αναπτύξει η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο του γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού, τόσο στον τομέα της πρόληψης και αποτροπής, όσο και στον τομέα της συνολικής αστυνομικής ανταπόκρισης και των εξιχνιάσεων, κυρίως σοβαρών εγκληματικών συμπεριφορών.

Υπενθυμίζεται ότι οι πτωτικές αυτές τάσεις καταγράφονται από τις αρχές του έτους, καθώς από το α’ 3μηνο του 2013, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2012, οι ληστείες είχαν μειωθεί κατά 33% και οι κλοπές – διαρρήξεις κατά 20%.

Στο πλαίσιο αυτό, το α’ 5μηνο του 2013, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, από την ανάλυση των ποσοστιαίων στατιστικών στοιχείων παρατηρούνται περαιτέρω τάσεις μείωσης των αδικημάτων αυτών, με μικρές μόνο διακυμάνσεις - αυξήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα , καταγράφηκαν:


  • 384 λιγότερες ληστείες στη χώρα 

      (2.187 έναντι 2.571), ποσοστό μείωσης 15%

  • 1 λιγότερη ληστεία στην περιφέρεια 

      (29 έναντι 30), ποσοστό μείωσης 3 %

  • 6.639 λιγότερες κλοπές-διαρρήξεις στη χώρα 

      (32.753 έναντι 39.392), ποσοστό μείωσης 17%

  • 130 λιγότερες κλοπές-διαρρήξεις στην περιφέρεια 

      (1.057 έναντι 1.187), ποσοστό μείωσης 11%

Σε όλες τις κατηγορίες των προαναφερθέντων αδικημάτων παρατηρείται σημαντική μείωση το διάστημα του α’ πενταμήνου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό.

Ακολουθεί αναλυτική στατιστική συγκριτική απεικόνιση στις κατηγορίες των ληστειών και των κλοπών – διαρρήξεων.

Ληστείες

Το πρώτο πεντάμηνο του 2013 διαπράχθηκαν σε όλη την περιφέρεια (29) ληστείες, έναντι (30) το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012, ποσοστό μείωσης 3%.

Κλοπές – Διαρρήξεις

Το πρώτο πεντάμηνο του 2013 διαπράχθηκαν σε όλη την περιφέρεια (1.057) κλοπές - διαρρήξεις, δηλαδή (130) λιγότερες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα 2012 (1.187), ποσοστό μείωσης 11%.



Κλοπές Τροχοφόρων

Το πρώτο πεντάμηνο του 2013 διαπράχθηκαν σε όλη την περιφέρεια (398) κλοπές τροχοφόρων, δηλαδή (93) περισσότερες σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012 (305), ποσοστό αύξησης 30%.



Επιπλέον, σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι περιπτώσεις διερεύνησης και εξιχνίασης άλλων μορφών παραβατικής συμπεριφοράς, παράμετρος η οποία συναρτάται με την αναβαθμισμένη ανταπόκριση και δράση των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών.

Ειδικότερα, παρατηρείται αύξηση στις υποθέσεις διακίνησης μη νομίμων μεταναστών 53% (29 από 19) και στις υποθέσεις παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων 171% (312 από 115).

Επισημαίνεται ακόμα ότι στις υποθέσεις ληστειών, αυξήθηκαν οι εξιχνιάσεις κατά 48% το πρώτο πεντάμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2012, ενώ αύξηση κατά 31% καταγράφεται και στις εξιχνιάσεις των περιπτώσεων κλοπών – διαρρήξεων. Αυξήσεις επίσης καταγράφουν και τα ποσοστά ανευρεθέντων οχημάτων κατά 37%.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι μειώθηκε ο αριθμός των νεκρών συνεπεία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων κατά 50% το πρώτο πεντάμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2012 (17 από 34).


Από την παραπάνω στατιστική απεικόνιση, σε συνδυασμό με την ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των δεικτών της εγκληματικότητας, προκύπτει ότι οι πτωτικές τάσεις, που παρουσιάζονται από τις αρχές του έτους 2013, έχουν πλέον παγιωθεί και παρουσιάζουν σταθερά χαρακτηριστικά περαιτέρω βελτίωσης, με αντίστοιχη σημαντική αναβάθμιση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ασφάλειας της περιφέρειάς μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.