Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Σύσκεψη για το σχεδιασμό και τις δράσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών στην ΠΚΜ

Ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων η σύσκεψη που διοργάνωσαν σήμερα από κοινού η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης...
σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής , με θέμα το σχεδιασμό και τις δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών.
Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕ.Κ.Α. Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Αθανάσιος Καρούντζος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης και ο Ειδικός Γραμματέας Δασών Γεώργιος Αμοργιανιώτης.
 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Γ. Τσαμασλής, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της ΠΚΜ Φ. Παππάς, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Α. Μπάμιατζης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα πολιτικής προστασίας, Β. Τουλίκας, ο Γενικός Επιθεωρητής Β. Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Δ. Τσακνάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης της ΕΛ.ΑΣ. Τρ. Κούκιος, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Σωτήριος Γεωργακόπουλος, ο Επιθεωρητής Β. Ελλάδος του Πυροσβεστικού Σώματος Ι. Καραλιάς, ο Διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης του Πυροσβεστικού Σώματος Γ. Παυλίδης, ο Γενικός Επιθεωρητής του Γ΄ Σώματος Στρατού Ν. Δεβετζής, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Κ. Κοκολάκης, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ Ηλ. Τσαϊρίδης, ο Διευθυντής Δασών Θεσσαλονίκης Απ. Αϊναλής, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας και υπηρεσιακοί παράγοντες.


Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας καλωσόρισε τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρο Καλαφάτη και όλους τους παρευρισκομένους στη συνάντηση εργασίας, τονίζοντας ότι “η σημερινή συνάντηση εργασίας γίνεται με την ευκαιρία του εορτασμού μιας σημαντικότατης ημέρας για όλους, της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος”. “Θέλουμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης και η κυβέρνηση έχουν ως πρώτη προτεραιότητα τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ εκπρόσωποι της Πολιτείας, των Δήμων, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Στρατού, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να συζητήσουμε, να καταγράψουμε τα προβλήματα και να βρούμε όλοι μαζί κοινό έδαφος συνεργασίας, ώστε να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι εν όψει της αντιπυρικής περιόδου”, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
 
 Ο κ. Τζιτζικώστας συνεχάρη το Πυροσβεστικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, την Τροχαία, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης και τις εθελοντικές οργανώσεις “για την οργανωμένη προετοιμασία κατά την περσινή αντιπυρική περίοδο, η οποία απέδωσε θετικά αποτελέσματα”. “Η περσινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Αντίπαλοί μας δεν ήταν μόνο τα καιρικά φαινόμενα, αλλά και ορισμένοι επιτήδειοι. Όμως, επιτύχαμε όλοι μαζί ενωμένοι, σε εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες, να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Έζησα από κοντά την αντιπυρική περίοδο πέρσι και γνωρίζω ότι η ομάδα αυτή είναι υψηλών δυνατοτήτων. Και φέτος είναι αναγκαίο όλοι οι φορείς ενωμένοι, για μια ακόμη φορά, να προετοιμαστούμε κατάλληλα, ώστε να μη συμβούν καταστροφές και με προληπτικά μέτρα να τις αποτρέψουμε. Ακόμη και στην περίπτωση πυρκαγιών, πρέπει να διασφαλίσουμε ταχύτατη και άμεση επέμβαση, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη της ζωής των συμπολιτών μας”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας εξήρε τη σπουδαιότητα να αντιληφθεί κάθε πολίτης ξεχωριστά το ρόλο του στην προστασία του περιβάλλοντος, επισημαίνοντας τις περιοχές υψηλού κινδύνου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου η επιφυλακή πρέπει να είναι αυξημένη.
 
 “Η προστασία του δασικού μας πλούτου είναι κάτι περισσότερο από αυτονόητη υποχρέωση όλων μας. Είναι μια εθνική επιταγή. Ιδιαίτερα φέτος που οι καιρικές συνθήκες φαίνεται πως θα είναι δύσκολες, θα πρέπει όλοι να είμαστε στο μέγιστο βαθμό ετοιμότητας. Ήδη κινούμαστε με ρυθμούς επείγοντος. Άλλωστε, αυτή είναι και η κατεύθυνση που μας έχει δώσει ο Πρωθυπουργός. Έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελεί μόνο υποχρέωσή μας για το αύριο των παιδιών μας. Είναι παράλληλα και μια υποχρέωση με πολλές ωφέλειες στον οικονομικό και στον αναπτυξιακό τομέα”, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης. Ο κ. Καλαφάτης έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη συντονισμού και πλήρους εγρήγορσης των συναρμόδιων υπηρεσιών, που συνιστούν “τα στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν όλες τις ενέργειες των εμπλεκόμενων φορέων από δω και στο εξής, μέχρι και το τέλος της αντιπυρικής περιόδου”.
 
 Στις επανειλημμένες συσκέψεις και στην κρισιμότητα του σωστού συντονισμού της Πυροσβεστικής και των κρατικών υπηρεσιών, καθώς και στη σημασία της σωστής ενημέρωσης προς όλες τις κατευθύνσεις, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Αθανάσιος Καρούντζος. “Πιστεύω ότι η μεθοδευμένη και οργανωμένη προετοιμασία, πάντα σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και με τις κρατικές υπηρεσίες, θα φέρει θετικά αποτελέσματα. Ευχή όλων μας είναι να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια, διότι ο τόπος μας δεν αντέχει άλλες καταστροφές και ταλαιπωρίες”, τόνισε ο κ. Καρούντζος.
 
 Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα πολιτικής προστασίας, Βασίλης Τουλίκας, υπογράμμισε ότι “με εντολή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, έχουμε θέσει ως προτεραιότητα ήδη από το Φεβρουάριο την πρόληψη και τη σωστή προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο”. “Ωστόσο, η πρόληψη δεν μπορεί να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, εάν ο καθένας από μας δεν αναλάβει προσωπικά την ευθύνη που του αναλογεί”, πρόσθεσε ο κ. Τουλίκας, τονίζοντας ότι πρέπει, εκτός από τις αρχές, να ενεργοποιηθούν και οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το blog μας

- Το blog διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το blog δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου ή για να αφαιρέσει σχόλιο με το οποίο δεν συμφωνεί.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το blog

- Ο σχολιαστής δεν έχει τη δυνατότητα διαγραφής των σχολίων του μετά τη δημοσίευσή τους.

- Αν θεωρείτε ότι κακώς αφαιρέσαμε σχόλιό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email.